Обележена двадесетогодишњица од првих отмица рудара на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Протест породица киднапованих и несталих Срба на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији, обележило је низом активности 22 јун, дан када су се догодила прва киднаповања Срба и неалбанаца на Косову, односно када је 22. јуна 1998. године са својих радних места у коповима рудника Белаћевац киднаповано осам рудара.

„Отмица рудара Белаћевац 22. јуна 1998. године само је наставак киднаповања Срба јер је 14. маја исте године отет рудар Жарко Спасић. Иначе, осморо рудара отето је са својих радних места у копу Белаћевац у присуству колега Албанаца. Отети су циљано и камионима отерани у правцу Ћићевице, а према нашим сазнањима потом су били заточени у логору Ликовац у којем су припандици тзв. ОВК починили најтеже злочине“, прича Сима Спасић, председник Удружења породица киданпованих и убијених Срба са Косову.

Милорад Трифуновић из Удружења несталих и киднапованих Срба и неалбанаца са Косова, опомиње да локација Жиливоде за коју се сумња да је место где су покопана тела убијених рудара, није истражена до краја, јер је после четворогодишњег ископавања, вероватно надомак проналаска тела убијених рудара,како је рекао, локација запаљена.

Из удружења, која окупљају породице отетих, несталих и убијених Срба опомињу да је на Косову киднаповано и убијено 89 радника Електропривреде Косова, чија судбина ни после 19 година од првих отмица није расветљена.

Анђелка Ћуп