Obeležena dvadesetogodišnjica od prvih otmica rudara na Kosovu

Foto GračanicaOnlajn: Protest porodica kidnapovanih i nestalih Srba na KiM

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, obeležilo je nizom aktivnosti 22 jun, dan kada su se dogodila prva kidnapovanja Srba i nealbanaca na Kosovu, odnosno kada je 22. juna 1998. godine sa svojih radnih mesta u kopovima rudnika Belaćevac kidnapovano osam rudara.

„Otmica rudara Belaćevac 22. juna 1998. godine samo je nastavak kidnapovanja Srba jer je 14. maja iste godine otet rudar Žarko Spasić. Inače, osmoro rudara oteto je sa svojih radnih mesta u kopu Belaćevac u prisustvu kolega Albanaca. Oteti su ciljano i kamionima oterani u pravcu Ćićevice, a prema našim saznanjima potom su bili zatočeni u logoru Likovac u kojem su pripandici tzv. OVK počinili najteže zločine“, priča Sima Spasić, predsednik Udruženja porodica kidanpovanih i ubijenih Srba sa Kosovu.

Milorad Trifunović iz Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca sa Kosova, opominje da lokacija Žilivode za koju se sumnja da je mesto gde su pokopana tela ubijenih rudara, nije istražena do kraja, jer je posle četvorogodišnjeg iskopavanja, verovatno nadomak pronalaska tela ubijenih rudara,kako je rekao, lokacija zapaljena.

Iz udruženja, koja okupljaju porodice otetih, nestalih i ubijenih Srba opominju da je na Kosovu kidnapovano i ubijeno 89 radnika Elektroprivrede Kosova, čija sudbina ni posle 19 godina od prvih otmica nije rasvetljena.

Anđelka Ćup