„Стремљења“ чувар ћирилице, језика, писмености и идентитета Срба са КиМ

Фото: ГрачаницаОналјн

„Српска писана реч на Косову и Метохији, заједно са њеним народом, протеривана је и забрањивана, али је ипак одолевала суровим притисцима и увек и наново подизала се из пепелишта, настављала да живи, да се развија и да достиже високе креативне вертикале.“

Публици, окупљеној у простору читаонице Дома културе у Грачаници, која од недавно носи име по песникињи Даринки Јеврић, овим речима се обратила глумица Приштинског народног позоришта Јасмина Стоиљковић, отворијући књижевно вече на коме је представљен најновији број часописа за књижевност „Стремљења“. О првом и једином часопису за књижевност на Косову и Метохији који у издању НИЈП „Панорама – Јединство“, излази већ 57 година, говорили су директор НИЈП „Панорама Јединство“, Светозар Влаховић, главни и одговорни уредник часописа Рада Комазец и књижевник Ратко Поповић.

Књижевно вече на коме је прововисан последњи број „Стремљења“, Фото: ГрачаницаОнлајн

Истакавши, да „Јединство“ полако и сугурно улази у осму деценију постојања, Светозар Влаховић, директор НИЈП „Панорама-Јединство“, напомиње да је књижевни часопис „Стремљења“, иако млађи по годинама, „јако неопходан и готово незаобилазан као фактор и чињеница у српском књижевном језику на простору Косова и Метохије.“

Влаховић је нагласио значај неговања и очувања ћириличног писма на чему најстарија Новинско издавачка кућа на КиМ инсистира и истрајава годинама.

„На ћириличном писму излазе и наш лист „Јединство“ и часопис „Стремљења“  и то је нормално за разлику од неких, који себе називају и српском Атином или Спартом, а пишу латиничним писмима“ , рекао је Влаховић.

Светозар Влаховић, директор НИЈП „Панорама-Јединство“ Приштина, Фото: ГрачаницаОнлајн

Влаховић је подсетио да „Стремљења“ постоје већ 60 година и да су успела да очувају језик, и писменост, али и да афирмишу младе ствараоце.

„Радићемо на јачању наше издавачке делатности, која користи искључиво ћирилично писмо, јер је наше писмо одраз нашег става и идентитета“, подвукао је Влаховић.

Говорећи о „Стремљењима“, књижевник Ратко Поповић се подсетио младих војничких дана и броја овог часописа из седамдесетих година прошлог века, у коме је штампана његова прва прича, а неколико месеци касније и поема „Велики корак.“

Књижевник Ратко Поповић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Показујући репринте ранијих издања, Попивић је подсетио и на први број из 1960. године, око кога се, како је налгасио, тада окупила група прегалаца и интелектуалаца, коју су чинили Вук Филиповић, Владета Вуковић предвођени првим уредником „Стремљења“ Радетом Николићем из Призрена.

„Општа потреба нашег народа на Косову и Метохији била је да и друштво и људи искажу себе и своје национално биће. Отуда се још 1919. године, према запису Јанићија Поповића, појавио први гласник, односно часопис, под именом „Манастир Грачаница“, настао из пера свештеника Вићентија,  који је био штампан у три примерка. Нажалост  ни у једном архиву, ни у библиотеци није сачуван ни један примерак“, рекао је Поповић.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Часопис за књижевност, уметност и културу „Стремљења“ посебно је неговао и промовисао младе књижевне ствараоце са простора Косова и Метохије. Тако ће чинити и убудуће, обећала је главна и одговорна уредница Рада Комазец.

„У броју који ће излаћи у септембру уводимо нову рубрику „Долазници“ у оквиру које ћемо омогућити младим ствараоцима са Косова и Метохије да објављују своје радове“, рекла је Комазец.

Промоција најновијег часописа за књижевности, уметност и културу „Стремељња“ НИЈП „Панорама-Једиснтво“ из Приштине одржана је и ове године у оквиру „Видовданских свечаности“ у Грачаници.

Иван Миљковић