ЦИК Косова: На локалним изборима, 0,50 центи по бирачу

Фото ГрачаницаОнлајн: Избори

Централна изборна комисија Косова, донела је одлуку да на предстојећим локалним изборима дозвољени трошкови за политичке субјекте буду 0.50 центи по бирачу, док су у општинама у којима је број бирача испод пет хиљада, дозвољени трошкови за политичке субјекте, 0,70 евра по бирачу.

Иако још увек немамо коначне резултате ванредних парламентарних избора на Косову, Централна изборна комисија (ЦИК) је већ почела припреме за редовне локалне изборе, које је Хашим Тачи расписао за 22. октобар. Централна изборна комисија је обавестила јавност да је 21. јуна почео период пријављивања политичких субјеката за локалне изборе, а партије, коалиције, групе грађана и појединци се могу пријавити до 22. августа. Од 16. јула до 23. августа се могу пријавити бирачи ван Косова, а бирачки списак ће бити закључен 18. и 19. августа.

Жребање за редослед политичких субјеката на гласачком листићу, биће одржано 6.септембра, а предизборна кампања ће трајати месец дана, од 21. септембра до 20 октобра.

Према одлуци ЦИК-а, дозвољени трошкови за политичке субјекте је 0.50 центи по бирачу, док су у општинама у којима је број бирача испод пет хиљада, дозвољени трошкови за политичке субјекте, 0,70 евра по бирачу.


Иначе, координатор Центра за пребројавање и резултате, Бурим Ахметај представио је најновији извештај о поновном пребројавању гласова са 280 бирацких места. Он је рекао, како пише на сајту ЦИК-а, „да је остао још један мали број гласачких кутија које треба да се преброје и да ће се већина њих делимично пребројати“. Ахметај је такође рекао да се очекује да процес пребројавања гласова после одржаних парламентарних избора, буде завршен у току дана, а затим ће се наставите са пребројавањем 5 246 гласачких листића који су дошли путем поште и 25 386 условних гласачких листића.

ЦИК је донео одлуку да се поново преброје још 3 гласачке кутије због, како је речено, неких неслагања.


Анђелка Ћуп