Gračanica: Otvoren „SHIELD“ festival

Foto: GračanicaOnlajn

„SHIELD“, drugi „Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata“ svečano je otvoren sinoć u Gračanici. U dva festivalska dana posetioci će moći da gledaju viteške turnire i borbe mačevima, takmičenje u streličarstvu, učestvuju u kovačkoj i srednjovekovnim zanatskim radionicama. 

Programom festivala predviđen je i koncert srednjovekovne muzike, radionice sa decom: mala škola mačevanja, streličarstva, bacanja kamena s ramena i ostalih sportskih i društevnih igara, kao i izrada suvenira.

Foto: GračanicaOnaljn

Festival se održava u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, a otpočeo je defileom svih učesnika iz porte manastira Gračanica do mesta takmičnja.

„Svečanim defileom pokazujemo raznolikost svih učesnika festivala, kojih ove godine ima više od 60“, kaže Boban Petrović, direktor Turističke organizacije Gračanice (TOG) koja je organizator drugog „SHIELD“ festivala kod nas.

Defile učesnika festivala u srednjovekovnoj odeždi, Foto; GračanicaOnlajn

Viteška udruženja iz Sente, Bačke Topole, Sremskih Karlovaca, Beograda, Jagodine, Niša, Kraljeva i Mađarske, na čelu sa domaćinom, udruženjem „Red zmaja“ iz Gračanice, takmičiće se u streličarstvu i različitim  borilačkim veštinama.

Dejan Popović u okoplu Miloša Obilića, viteško udruženje „Red Zmaja“ iz Gračanice, Foto: GračanicaOnlajn

Na čelu kolone, u oklopu Miloša Obilića, bio Dejan Popović iz Gračanice, član Udruženja „Red Zmaja“ koje je formirano prošle godine i broji više od 40 članova. Svi se takmiče u streličarstvu ali se i bave izradom srednjovekovnih delova odeće i starim zanatima.

„Za mene lično ovo je veliki dan, i jako sam ponosan što nosim ovaj oklop i predstavljam Gračanicu na ovaj način“, rekao je Popović.

„Venac“, dečiji anasmbl iz Donje Brnjice, Foto; GračanicaOnlajn

Nešto posle 20 časova, na sportskom terenu Osnovne škole „Kralj Milutin“, igrom i pesmama iz Pčinje, deca ansambla Venac iz Donje Brnjice su svečano otvorila drugi Međuranodni festival srednjovekovnih veština i zanata.

„Malo se zna da su viteški turniri u srednjem veku bili najpopulranija zabava za plemiće. Pominje se u raznim spisima da su i Nemanjići, a kasnije i Despot Stefan Lazarević, često organzovavali viteške borbe, kako u blizini Prištine tako i u Novom Brdu“, rekao je u pozdravnom govoru takmičarima i publici direktor Turističke organizacije Gračanice Boban Petrović.

U  festivalskom duhu i direktor TOG-a u srednjovekovnoj odeždi, Foto: GračanicaOnaljn

Gosti iz Mađarske, članovi viteškog društva „Sveti Longinus“ izveli su ples vatre i mača koji je posebno oduševio pristune, zbog čega su i nagrađeni gromoglasnim aplauzima iz publike.

U okviru izložbenog prostora posetioci „SHILELD“ festivala moći će da prošetaju srednjovekovnim viteškim kampom, probaju vitešku opremu, kupe suvenire, probaju tradicionalnu hranu, domaću rakiju i vino.

Opremanje viteza za borbu, Foto; GračanicaOnlajn

Turistička organizacija Gračanice, Udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata „Red Zmaja“ iz Gračanice i „Beli Orlovi“ iz Beograda, Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini, Hotel Gračanica, Dom kulture i Osnovna Škola „Kralj Milutin“ stoje iza kompletne organizacije ove manifestacije.

Ivan Miljković