Млади уметници великог срца

НВО „Грачаничка омладински иницијатива“ организовала је изложбу ликовних радова насталих на ликовној колонији у којој су учествовали ученици Основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице. Изложба је хуманитарног караткера, а деца су одлучила да новац прикупљен продајом слика уруче свом наставнику физичког васпитања Дејану Живићу који се налази на лечењу у Београду. 

Пуна два месеца се у простору Социјалног инкубатора у Грачаници одржавала ликовна колонија у којој су учествовали ученици виших разреда Основе школе „Краљ Милутин“ из Грачанице. Са њима је радила, стрпљиво их подучавајући техници сликања уљаним бојама, њихова наставница Љиљана Ђорић.

Са децом је радила наставница Љиљана Ђорић, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Сада када гледам слике и цртеже овако изложене, не могу да опишем колико ми је срце пуно и колико сам поносна на наше младе уметнике. Њихов таленат је видљив, препуни су елана и стваралачке енергије коју су с лакоћом пренели на платно“, каже Ђорићева.

Деца су се у атељу социјалног инкубатора у Грачаници окупљала сваког викенда и уз помоћ боја, на платно и папир преносила доживљене емоције или сегменте младалачке маште, каже органзатор ликовне колоније и представнк НВО „Грачаничка омладинска иницијатива“ Дејан Божидаревић.

Фото: ГрачаницаОнлјан

„Имамо доста младих талената и драго ми је да је локална самоуправа то препознала и одлучила да подржи читаву ову причу“, каже Божидаревић.

Да ликовна колонија буде химанитарног карактера била је почетна замисао организатора, а одлуку да се новац од продатих слика усмери као помоћ наставнику физичког васпитања Дејану Живићу деца су сама донела.

„Јако сам поносна на њих, јер су показали да имају велико срце“, истиче њихова наставница ликовног Љиљана Ђорић.

Најмлађи посетилац изложбе, Фото: ГрачаницаОнлајн

После Видовдна, изложба дечијих ликовних радова која је данас била постављена на Тргу Ослободиоцима у центру Грачанице, сели у се у простор Галерије Дома културе.

„Од трећег јула радове излажемо у Галерији и радујем се због тога, јер имамо златну децу која су нам одржала лекцију о хуманости“, закључује је пројект менаџер НВО „Грачаничка омладинска иницијатива“ Дејан Божидаревић.

Иван Миљковић