Brankica Kostić: Duša svakog Srbina je Kosovo i Metohija

Foto GračanicaOnlajn: Zajednička svečana sednica Skupštine grada Prištine i opštine Gračanica

Vidovdan je danas inspiracija i motivacija za nove poduhvate ka uspehu, a duša svakog Srbina je Kosovo i Metohija, poručeno je sa zajedničke svečane sednice Skupštine grada Prištine i opštine Gračanica.

Na zajedničkoj svečanoj sednici Skupštine grada Prištine,izmeštene u Gračanicu i opštine Gračanica, prisutnima se prvo obrtio Episkop raško- prizrenski i kosovsko -metohijski Teodosije, koji je podsetio na značaj Vidovdana u istoriji Srba i veličinu žrtve kneza Lazara i svih stradalih od Kosovske bitke do današnjih dana.

„I mi koji danas živimo na Kosovu i Metohiji takođe sledimo zavet Svetog kneza Lazara, a taj zavet je vrlo jednostavan, da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko je uvek i do veka“, rekao je vladika Teodosije, pozvavši Srbe da zbog privremenog zemaljskog ne izgube ono što je večno i nebesko, „jer je Gospod naš rekaao da je onima koji veruju u njega, pripremljeno ono što uho nije čulo i što oko nije videlo“.

Episkop raško- prizrenski i kosovsko -metohijski Teodosije

Predsednik Privremenog organa Skupština grada Priština, Ljubinko Karadžić, istakao je da je Vidovdan 1389. godine usmerio tok srpske istorije i postao temelj identiteta srpskog naroda.

„Niko nema pravo da nam ospori Vidovdan, zavet koji su nam ostavili junaci koji nisu pristali da pognute glave prežive, ali izgube sebe, predaju oranice i livade, šume i gajeve, ikonu pradedovu, kandilo i zvono crkveno, bogorodičine vrtove i legat Nemanjića. Nemamo pravo ni mi da otuđimo večitost u trajanju, jer mi smo samo privremeno tu da budemo čuvari onoga što smo dobili, kako bismo ga dalje predali u nasledstvo“, rekaoje Karadžić, podsetivši da je vidovdanska odrednica srpskog bića da prašta sva zla vekovima nanešena, ali i da pamti i žali svaku suzu, kap krvi i uzdah deteta.Karadžić je pozvao Srbe da budu složni, jer je sloga, po njegovim rečima, danas potrebnija nego ikada.

Foto GračanicaOnlajn: Ljubinko Karadžić

„Pokušali su tokom vekova da nam ukradu pamćenje, da nam kupe dušu, da svecima ukradu oči, da nam bogomolje prevedu u neke druge namene“, nadahnuto je podsetila Brankica Kostić, predsednica SO Gračanica.

„Vidovdan nije samo datum u kalendaru, Kosovo nije samo parče zemlje. Vidovdan je svetkovina, zavet, kod časti, dan kada stoji vreme. Vidovdan je opomena da se obraz i čast ne kupuju, da se zemlja ne prodaje, pozajmljuje, a pogotovu ne poklanja nedostojnima. Kosovo nije samo grumen zemlje i tačka na mapi, već odrednica budućnosti, mesto gde stoji vreme, gde se spajaju vera, nada i ljubav, gde se trpi za slobodu, jer je zaborav najveća kletva i najveća kazna. Traju svi naši Vidovdani u svojoj neprolaznosti. Daju nam snagu da podižemo izgorele crkve, da se molimo dogorelim ikonama, dok nas sa fresaka posmatraju oči naših pradedova“, nastavila je Kostićeva. Podsetivši na dobro poznatu rečenicu, da je Kosovo i Metohija, duša svakog Srbina, predsednica SO Gračanica je pozvala Srbe da ne preziru ni krvnike svoje, jer još uvek, kako je rekla, traje vreme kada su psi pušteni a kamenje lancima vezano za zemlju.

Foto GračanicaOnlajn: Brankica Kostić

Na svečanoj sednici SO Gračanice i SO grada Prištine, koja se tradicionalno održava dan uoči Vidovdana, prisustvovali su zamenik premijera odlazeće Vlade Kosova, Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, kao i mnogobrojni gosti.

Anđelka Ćup