Bez incidenata na Gazimestanu

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдан, Газиместан

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдан, Газиместан

Na završnoj manifestaciji obeležavanja Vidovdana, na parastosu na Gazimestanu, nadomak Prištine, kao i pre i posle, incidenata nije bilo. Parastos je služio patrijarh srpski Irinej, sa vladikama Teodosijem i Atanasijem, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raškoprizrenske.


Parastosu na Gazimestanu uz više od hiljadu vernika iz svih krajeva Kosova, ali i centrlane Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, prisustvovao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, princ Aleksandrar Karađorđević sa suprugom Katarinom, Milorad Arlov predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu, predstavnici Srba u kosovskim institucijama i srpskim institucijama.

Foto GračanicaOnlajn: Vidovdan, Gazimestan

„Samo antisrbi i oni koji ne vole Srbiju kažu da je Kosovo mitologija.To govore oni koji ne znaju šta je mit“, rekao je umorovljeni vladika Atanasije koji je posle parastosa u besedi rekao da je Srbiju zahvatio defetizam. Vladika Atanisije je pročitao i pesmu o Gazimestanu Milana Rakića, dok je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kazao da je Vidovdan praznik vere i nade u bolje sutra.

„Ne slavimo mi Vidovdan kao dan poraza. Ovaj praznik predstavlja simbol duha i nacije, ali i vere u bolje sutra. Dok smo ponosni na našu istoriju i budućnost će nam biti sveta“, kazao je princ Karađorđević.

Foto GračanicaOnlajn: Vidovdan, Gazimestan

Obeležavanje parastosa na Gazimestanu obezbeđivale su jake snage Kosovske policije, a okupljeni, uglavnom mladi, pevali su pesme o Kosovu, skandirajući “Kosovo je srce Srbije” i noseći srpske zastave. Osim zabrane grupi posetilaca da se popnu na vrh spomenika na Gazimestanu, tokom trajanja skupa, ali i zabrane predstavniku “Obraza” Mladenu Obradoviću i jednom ruskom novinaru da uđu na Kosovo, drugih značajnijih incidenata tokom obeležavanja Vidovdana na Kosovu nije bilo.

Anđelka Ćup