Патријарх Иринеј: Мир у нама и мир међу нама

Фото ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј

„Мир у нама и мир међу нама“, поручио је патријарх српски Иринеј из Грачанице. Он је у манастиру Грачаница служио Свету архијерејску литургију, на данашњи велики хришћански празник Видовдан, са епископима, рашко-призренским Теодосијем и умировљеним Атанасијем, уз салужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

У пригодној беседи, патријарх Иринеј је подсетио да је Видовдан дан, када Срби, ма где живели, заједнички мисле и осећају и да је то дан који српски народ испуњава снагом и даром Божјим.

„Видовдан је велики дан, дан када је српски народ доживео свој Велики петак, своје велико страдање и велико своје распеће. То страдање и то распеће, браћо и сестре, траје до дана данашњег и трајаће док буде овај свет, јер смо ми следбеници онога који је подигнут на крст и који је са крста благословио сав свет, не само изабране, него све људе тога времена и све људе до краја света и времена“, рекао је патријарх Иринеј, нагласивши да после разапињања на крсту долази васкрсење.

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдан, манастир Грачаница

Патријарх Иринеј је нагласио да храброст Срба који су остали да живе на Косову надахњује, позвавши их да задрже своју хришћанску веру која никога није постидела.

„Мало нас је остало на овој светој српској земљи. Када кажем светој, то не кажем напразно, јер сваки је педаљ ове косовске земље заливен крвљу светих мученика, од Косова Поља до дана данашњег. Сваки грумен ове земље говори своју историју“, казао је патријарх српски, поручивши Србима да не продају земљу, јер је то земља њихових светих предака, коју су натопили како крвљу, тако и сузама.


Епархија рашко-призренска и Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, традиционално су доделиле и златно и сребрно ордење „Мајка Југовића“, као и новчану помоћ српским мајкама на Косову, које су родиле четворо и више деце.

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдан, манастир Грачаница

Такође, високим признањем Српске православе цркве, Орденом Светог краља Милутина, одликован је директор површинских копова Обилић Срђа Ковачевић, за хуманитарни рад и помагање фрескописа у храмовима. Граматом је одликован Небојша Башчаревић, директор А.Д. Магистрала из Београда за хришћанску љубав и несебичну помоћ Епархији рашкопризренској, посебно приликомрадова у манстирима Грачаница и Драганац.

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдан, манастир Грачаница

Престолонаследник Александар са супругом, поделио је пригодне поклоне деци која су се нашла у порти манстира Грачаница. Престолонаследник је поручио да је најважнији мир и да сви који живе на Косову уживају људска права, а да Влада Србије ради на обезбеђењу боље будућности за Србе на Косову.


Анђелка Ћуп

Save