Završene Vidovdanske svečanosti 2017. godine

Foto GračanicaOnlajn: Vidovdan, Gazimestan

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Gračanica i parastosom na Gazimestanu, na Kosovu je završeno ovogodišnje obeležavanje Vidovdana. Građani opštine Gračanica, imali su prilike da mesec dana uživaju u koncertima, izložbama slika, književnim večerima i u pozorišnim predstavama.

Foto GračanicaOnlajn: gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić

„Izuzetna mi je čast kao predsedniku opštine Gračanica što smo imali prilike da tokom Vidovdanskih svečanosti ugostimo veliki broj gostiju iz celog regiona. Gračanica je i danas, ali i u proteklih mesec dana, domaćin i predstavnicima Vlade Srbije i našim dragim prijateljima iz Republike Srpske, iz Makedonije, Crne Gore, jednom rečju iz svih pravoslavnih zemalja koje obeležavaju ovaj praznik i koje ga doživljavaju kao svoj. Šira javnost je mogla da vidi da je već tri godine vidovdanska manifestacija, odnosno obeležavanje Vidovdana u samoj Gračanici na jednom mnogo višem nivou i mali broj gradova i opština ima privilegiju i čast da na primer uživa u zvucima simfonijskog orkestra i hora RTSa“, rekaoje gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, zahvalivši se Domi kulture Gračanica čiji su zaposleni bili organizatori većine manifestacija.

Foto GračanicaOnlajn: Vidovdan, Gazimestan

Današnju Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos na Gazimestanu, služio je patrijarh srpski Irinej. Svetoj arhijerejskoj liturgiji, osim brojnih gostiju, prisusvovali su i politički predstavnici Srba u kosovskim i srpskim institucijama.

Anđelka Ćup