ЦИК: Саша Милосављевић, први међу кандидатима Српске листе

Фото ГрачаницаОнлајн: Саша Милосављевић

Централна изборна комисија је објавила коначне резултате превремених парламентарних избора, одржаних на Косову, 11. јуна ове године. Највише гласова појединачно, освојио је Аљбин Курти, а први међу кандидатима Српске листе је Саша Милосављевић из Штрпца.

Коалиција ПДК, ААК, НИСМА, предвођена Рамушем Харадинајем, освојила је 33,74% гласова или 39 посланичких мандата, док је на другом месту покрет Самоопредељење са освојених 27,49% гласова, односно са 32 посланика у новом сазиву Парламента Косова. Коалиција Демократског савеза Косова и Алијансе за ново Косово, са освојених 25,53% гласова, имаће 29 посланика.

Грађанска иницијатива Српска листа је освојила 6,12% гласова и у скупштинским клупама ће је представљати девет посланика, од којих су троје са највећим бројем освојених гласова, кандидати из Штрпца. Саша Милосављевић је освојио највише, 13.705 гласова, а затим следе Јасмина Живковић 13 492 и Јелена Бонтић 13.393 гласа. Зоран Мојсиловић са 12.991 гласом, Миљана Николић, која је освојила 12.926 гласова, и Верица Ћеранић са 12.921 освојених гласова, са севера Косова, нова су имена на политичкој косовској сцени. Међу новим посланицима су и Срђан Митровић из Косовског Поморавља, који је освојио 12.562 гласа и Игор Симић из Митровице, са освојеих 12.523 гласа. Бранимир Стојановић из Грачанице, досадашњи заменик косовског премијера, девети је послаик Српске листе, са освојених 12.245 гласова. Десети посланик из српске заједнице је Слободан Петровић, председник Самосталне либералне странке, са освојених 2 560 гласова.

Фото ГрачаницаОнлајн: Избори 2017

Највише гласова на парламентарним изборима на Косову, освојио је Аљбин Курти 143.642 гласа. На листи коју је објавила Централна изборна комисија Косова, нема података колико су гласова освојили остали кандидати, између осталих и колико је гласова освојио носилац Српске листе, Славко Симић.

Од 1 872 000 грађана Косова са правом гласа, према подацима ЦИК-а, своје бирачко право је искористило 42% уписаних бирача, што значи да је на изборе изашло преко 750 000 гласача.

Уколико су незадовољни, политички субјекти имају 24 сата да се жале Изборном панелу за жалбе и притужбе.


По Уставу, председник Косова је дужан да место мандатара понуди кандидату победничке коалиције, у овом случају Рамушу Харадинају. Како сазнајемо, Кандидат за премијера коалиције ПДК-ААК-Нисма, Рамуш Харадинај, тврди да има већину у Скупштини.


Анђелка Ћуп