Српска листа: Повређен Закон о општим изборима

Фото ГрачаницаОнлајн: Српска листа

На основу података којима располаже, Српска листа се огласила саопштењем у којем тврди да је приликом пребројавања гласова после ванредних парламетарних избора, одржаних 11. јуна ове године, дошло до повреде Закона о општим изборима, али да Врховни суд то није санкционисао, јер је, како саопштавају из Српске листе, тај суд искључиво под ингиренцијом политике.

Саопштење Српске листе објављујемо у целости:


Саопштење Српске листе:
Према подацима са којима располаже Српска листа, а на основу обрађених података Централне изборне комисије са свих бирачких места на територији Косова и Метохије, Српска листа освојила је 44.578 или 6,12% гласова, тако да ће Српска листа у будућем сазиву косовског парламента од 10 загарантованих места за српску заједницу заузети 9 места.
Посланици Српске листе који ће представљати интересе српског народа у Косовском парламенту су Славко Симић који је био и носилац листе, затим Миљана Николић, Зоран Мојсиловић, Игор Симић, Верица Ћеранић, Саша Милосављевић, Јасмина Живковић, Јелана Бонтић и Срђан Митровић.
На жалост овај изборни процес код српског народа на Косову и Метохији остаће упамћен по томе што је ускраћено право гласа свим лицима која су условно гласала на Северу Косова са важећим документом, и тако доведени у неједнак положај, јер је у Центру за пребројавање и резултате пристигло 1.292 условних гласова из 4 северне општине (Лепосавић 591, Косовска Митровица 394, Звечан 215, Зубин Поток 92). Све ове гласове Центар за пребројавање и резултате је одбио као неважеће, што је утицало и на коначан збир резултата Српске листе, али и самих кандидата који су били на листи. Због битне повреде одредби Закона о општим изборима Српска листа се поводом овог случаја жалила Врховном суду, али очугледно да највише правне инстанце на Косову још увек нису професионалне и објективне када су у питању жалбе и захтеви српског народа, већ су искључиво под ингиренцијом политике.

Анђелка Ћуп