Грачаница: Жетва хлебног жита се примиче крају

Фото: ГрачаницаОнлајн

Жетва јечма у грачаничком атару је завршена на време, док се жетва пшенице полако приводи крају. С обзиром на то да је на почетку године био сушни период, а потом кишовито и хладније време приноси су задовољоваавјући и износе 4 до 5 тона пшенице по хектару, напомињу пољопривредници.

У косовској житвници родило и ове године, Фото: ГрачаницаОнлајн

Када је сезона жетве нема одмора, ради се од јутра до сутра, све док не падне и последњи откос хлебног жита, прича комбајнер Радослав Ђорић из Лапљег Села.

Цена комбајнирања је 100 евра по хектару.

Радослав Ђорић, комбајнер, Фото: ГрачаницаОналјн

„Колико овршим то је моје, напорно је и вруће, прашина лети на све старне, али посао не сме да трпи“, каже Радослав који је некада био радник Пољопривредног комбината „Ратар“ из Лапљег Села.

У сезони жетве комбајнери кућу напуштају у цик зоре, а враћа се касно у ноћ, некад тек око поноћи.

„Газда увек гледа посао да заврши што пре, да не заузме киша“, говори Радослав.

Новица Танасковић из Чаглавице се не одриче пољоприведе. Пшеницу је, каже, посејао на површини од близу 40 хектара и очекује солидан принос.

Новица Танасковић, пољопирвредник из Чаглавице, Фото: ГрачаницаОнлајн

„У односу на прошлу и претпрошлу годину ова је била више кишовита и хладнија, тако да пшеница није имала времена да напуни зрно, али презадовољан сам и овим“, прича Новица док погледом прати како комбајн гута и последње класје пшенице на једној од његових њива.

Један део жита завршиће у Новичиним амбарима док ће остатак од, како процењује, 10 до 12 вагона продати.

„ Радимо и трудимо се да не запоставимо пољопривреду, иако је ово време технологије, технику не можемо да једемо,земља нас је отхранила и треба да се окрећемо пољопривреди“, закључује на крају овај домаћин.

Фото: ГрачаницаОналјн

Када су приноси у питању пољопривредници имају радзлога да накриве капу јер, дао Бог, родиле су њиве, а да ли ће на крају приче задовољно трљати руке због откупне цене жита остаје да се види.

Иван Миљковић