Протест УНС-а и НУНС-а што Живојин Ракочевић није изабран за члана одбора Агенције за борбу против корупције

Фото ГрачаницаОнлајн: Живојин Ракочевић

„Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС), као овлашћени предлагачи, најоштрије протестују против данашње одлуке посланика у Народној скупштини Републике Србије да не изаберу кандидата ова два новинарска удружења, Живојина Ракочевића, за члана одбора Агенције за борбу против корупције”, каже се у заједничком саопштењу ова два удружења.

Саопштење преосимо у целости:

„УНС и НУНС, две најрепрезентативније професионалне новинарске организације у Србији су Ракочевића као кандидата предложили први пут још у августу 2015, а затим и у августу прошле године. Ракочевић је први пут предложен након што је дуже време било упражњено место члана одбора који се бира на предлог новинарских удружења.
Овај поступак посланика владајуће коалиције показује да власт не жели да у одбору Агенције за борбу против корупције седи представник новинарских удружења која нису под контролом. Поставља се питање шта то власт жели да сакрије у Агенцији за борбу против корупције.
Живојин Ракочевић, новинар и књижевник, који живи и ради у Грачаници, дипломирао је на Катедри за српску књижевност и језик Филолошког факултета у Приштини, а магистрирао на Универзитету у Београду.
Био је оснивач и уредник КиМ Радија, Гласа југа, потпредседник Удружења новинара Србије и члан савета Републичке радиодифузне агенције, а данас је директор Дома кутуре у Грачаници, а већ десет година дописник Политике са Косова и Метохије. Аутор је више књига и монографија и добитник је неколико књижевних и новинарских награда, а своје радове објављује у угледним домаћим и страним часописима.

А.Ћ.