Координација српских породица несталих, убијених и погуниулих лица: Процесуирање ратних злочина над Србима хитно ставити на дневни ред даљих разговора Београда и Приштине

Фото: ГрачаницаОналјн (архива)

Поводом годишњице  масакра у Старом Грацком код Липљана на Косову и Метохији, који је почињен  23.јула 1999.године, када су припадници терористичке организације ОВК убили 14 Срба који су жњели пшеницу на својим њивама – Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије издаје Саопштење за јавност које преносимо у целости:

Прошло је  осамнаест година од убиства невиних припадника српског народа који су, знајући да нису ништа криви, остали на својим огњиштима и  поверовали у  заштититу мировнх снага Ујединјењених нација – УМНИКА.

Убијени су мучки и кукавички из заседе.

Без сваке је сумње да је тај злочин био припремљен и да је имао првенствено сврху застрашивања,етничког чишћења и протеривања и оно мало Срба што је остало на Косову и Метохји.

И поред обећања тадашњег шефа Умника Бернарада Кушнера да ће починиоци убиства бити брзо пронађени и приведени правди до данашњег дана ништа није учињено. А Специјално тужилаштво у Приштини је пре два месеца и коначно обуставило истрагу о овом злочину.

Осамнаест година након овог злочина јасно је да власти у Приштини  овај и многе други злочини  почињени над Србима на Косову и Метохији не желе истраживати и процесуирати.

Завера ћутања која постоји на Косову и Метохији кад су у питању убиства српских цивила се наставља.

Неће бити мира, правде и било каквог договора уколико се не решавају болна питања убиства српских цивила на Косову и Метохији.

Породице жртава овим путем изражавају своје огорчење и траже макар мали део правде.

Позивамо Међународну заједницу да новоосновани Специјализирани суд за ратне  на Косову и Метохији што пре започне са радом и да истрага и процесуирање  убица жетеоца и њихових  наредбодаваца буде једно од првих суђења.

Позивамо институције власти у Србији  да питање процесуирања починиоца ратних злочина над Србима на Косову и Метохији, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама – буде једно од питања које се хитно мора ставити  на дневни ред у даљим разговорима са Приштином                    

У Београду,

23.07.2017.године.

ПРЕДСЕДНИК  КООРДИНАЦИЈЕ

Драган Пјевач