Обележено 18 година од масакра у Старом Грацку

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: годишњица страдања жетелаца из Старог Грацка

Парастосом и пригодним културно – уметничким програмом, обележено је осаманест година од убиства четрнаесторо жетелаца у Старом Грацку, код Липљана.

После парастоса који је служио парох липљански Срђан Станковић, породице жртава, представници удружења породица погинулих, представници Владе Србије и Срба у косовским институцијама, положили су венце на спомен плочу погинулим мештанима Старог Грацка.

Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, рекао је да су жетеоци у Старом Грацку страдали у крвавој жетви, само зато што су Срби.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Петар Петковић

„Специјално тужилаштво у Приштини је донело одлуку да обустави истрагу о овом случају, наводно говорећи како немају довољно доказа. Дакле, говорили су да ће преврнути сваки камен, а видимо да Специјално тужилаштво, овом својом одлуком заправо баца камен у лице сви невино пострадалим српским жртвама и њиховим породицама. И док са једне стране ослобађају осведочене злочинце, с друге стране убијају српске невине жртве. Једини кривац је страдални српски народ“, казао је Петковић, позвавши албанске политичаре да покажу спремност и осуде злочине, али не декларативним полагањем цвећа, већ проналаском и осудом злочинаца.

„Пуних 18 година, четрнаест српских породица и читав српски народ чекају правду. Иако за неке нема правде за Србе, ми обећавамо да жетеоци из Старог Грацка никада неће бити заборављени и вечно ће живети у нама“, поручио је председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић, који је са сарадницима присуствовао парастосу.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Горан Ракић

Они који су одустали од истраге убиства мештана Старог Грацка, још једном су их убили, рекао је министар за повратак и заједнице у одлазећој Влади Косова, Далибор Јевтић.

„Међутим, ми ћемо и данас и сваки дан након овог дана, тражити истину и инсистирати на задовољењу правде, тражити и инсистирати да се починиоци овог страшног злочина изведу пред суд. Ови људи су пре тачно 18 година пошли у жетву и неко их је убио. Убице морају бити кажњене за свој злочин“, рекао је Јевтић, нагласивши да је обавеза представника у косовским и српским институцијама да помажу мештане Старог Грацка, чији је опстанак и останак овде, победа над злочинцима.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

У име Кабинета досадашњег заменика премијера Бранимира Стојановића и Канцеларије за заједнице, цвеће је на спомен плочу убијеним жетеоцима, положио директор канцеларије, Иван Томић, а у име општине Грачаница и градоначелника Владете Костића, директор администрације Саша Секулић. Организацију обележавања осамнаесте годишњице од масакра четранесторо жетелаца, помогли су Канцеларија за КиМ, Министартсво за повратак Владе Косова, Општина Грачаница и Јавно предузеће „Површински копови Обилић“.

Анђелка Ћуп

Save

Save