Obeleženo 18 godina od masakra u Starom Gracku

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: godišnjica stradanja žetelaca iz Starog Gracka

Parastosom i prigodnim kulturno – umetničkim programom, obeleženo je osamanest godina od ubistva četrnaestoro žetelaca u Starom Gracku, kod Lipljana.

Posle parastosa koji je služio paroh lipljanski Srđan Stanković, porodice žrtava, predstavnici udruženja porodica poginulih, predstavnici Vlade Srbije i Srba u kosovskim institucijama, položili su vence na spomen ploču poginulim meštanima Starog Gracka.

Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, rekao je da su žeteoci u Starom Gracku stradali u krvavoj žetvi, samo zato što su Srbi.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Petar Petković

„Specijalno tužilaštvo u Prištini je donelo odluku da obustavi istragu o ovom slučaju, navodno govoreći kako nemaju dovoljno dokaza. Dakle, govorili su da će prevrnuti svaki kamen, a vidimo da Specijalno tužilaštvo, ovom svojom odlukom zapravo baca kamen u lice svi nevino postradalim srpskim žrtvama i njihovim porodicama. I dok sa jedne strane oslobađaju osvedočene zločince, s druge strane ubijaju srpske nevine žrtve. Jedini krivac je stradalni srpski narod“, kazao je Petković, pozvavši albanske političare da pokažu spremnost i osude zločine, ali ne deklarativnim polaganjem cveća, već pronalaskom i osudom zločinaca.

„Punih 18 godina, četrnaest srpskih porodica i čitav srpski narod čekaju pravdu. Iako za neke nema pravde za Srbe, mi obećavamo da žeteoci iz Starog Gracka nikada neće biti zaboravljeni i večno će živeti u nama“, poručio je predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji je sa saradnicima prisustvovao parastosu.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Goran Rakić

Oni koji su odustali od istrage ubistva meštana Starog Gracka, još jednom su ih ubili, rekao je ministar za povratak i zajednice u odlazećoj Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

„Međutim, mi ćemo i danas i svaki dan nakon ovog dana, tražiti istinu i insistirati na zadovoljenju pravde, tražiti i insistirati da se počinioci ovog strašnog zločina izvedu pred sud. Ovi ljudi su pre tačno 18 godina pošli u žetvu i neko ih je ubio. Ubice moraju biti kažnjene za svoj zločin“, rekao je Jevtić, naglasivši da je obaveza predstavnika u kosovskim i srpskim institucijama da pomažu meštane Starog Gracka, čiji je opstanak i ostanak ovde, pobeda nad zločincima.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić

U ime Kabineta dosadašnjeg zamenika premijera Branimira Stojanovića i Kancelarije za zajednice, cveće je na spomen ploču ubijenim žeteocima, položio direktor kancelarije, Ivan Tomić, a u ime opštine Gračanica i gradonačelnika Vladete Kostića, direktor administracije Saša Sekulić. Organizaciju obeležavanja osamnaeste godišnjice od masakra četranestoro žetelaca, pomogli su Kancelarija za KiM, Ministartsvo za povratak Vlade Kosova, Opština Gračanica i Javno preduzeće „Površinski kopovi Obilić“.

Anđelka Ćup

Save

Save