Punoletstvo smrti – godišnjica stradanja žetelaca iz Starog Gracka

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: godišnjica stradanja žetelaca iz Starog Gracka

Tačno 18 godina od masakra nad četrnaestoricom srpskih žetelaca u Starom Grackom, obeleženo je danas pred stotinak meštana i gostiju. Parastos na punoletstvo smrti, služio je paroh lipljanski Srđan Stanković, uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško – prizrenske. Parastosu su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao i članovi Nezavisne unije studenata. Porodice i prijatelji masakriranih žetelaca i osamnaest godina posle traže pravdu, jer je istraga obustavljena zbog „nnjdostatka dokaza“.

“Kad su umjesto žita, požnjeli ona dva moja,

otišla sam u polje, i grlila prazno klasje.

Kad su ih umjesto zlata, donijeli u dvije plastične vreće, ništa mi nije bilo,

i ničeg nije bilo, stala sam između ona dva moja,

između dva neba, da poslednji put,

osjetim miris djece.”

Stihovi Živojina Rakočevića, posvećeni svim majkama koje 23. jula 1999. godine izgubiše svoju decu.

Četrnaestoro meštana iz Starog Gracka krenuše tog julskog dana da požanju hlebno žito i ne vratiše se. Ostali su da leže na svojim njivama, a oni koji su ih izmasakrirali i danas šetaju slobodno, uživaju sa svojim porodicama. Da li tadašnji šef UNMIK-a Bernar Kušner, spava mirno?Da li je zaboravio na svoje obećanje da će prevrnuti svaki kamen i svako drvo kako bi zločinci bili privedeni pravdi?

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Ljubica Živić

„Tragedija…Šta da ti kažem? Dva sina sam izgubila na toj nesrećnoj žetvi. A dvojicu pre njih, jedan umro, a jedan poginuo u Mladenovcu spašavajući druga. A evo me žive. Živ se u zemlju ne ulazi…“, kaže Ljubica Živić, sedamdesetosmogodišnja meštanka Starog Gracka. A danas je tačno dvadeset godina od smrti njenog najmlađeg sina i osamnaest od kako je izgubila dvojicu u jednom danu. Punoletstvo smrti Jovice i Rada Živića. I ne samo njihove. Sa Živićima, na strnjištu, u ataru sela Staro Gracko, pre osamnaest godina ostadoše: Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Andrija Odalović, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

„Strašno je, da strašnije ne može da bude, a još strašnije je kada neko kaže da je to uradio jedan čovek. Jedan nije mogao da onako zverski ubije četrnaestoro njih. A najteže je što se i suđenje obustavilo“, kaže Verica Mladenović iz Krajišta, odakle je otišla i poslednja od 26 srpskih porodica.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: godišnjica stradanja žetelaca iz Starog Gracka

Radmila Todić Vulićević, pesnikinja i civilni aktivista kaže da posle ovoliko godina od masakra u Starom Gracku, čovek može samo da zanemi.

„Možemo samo gromkom tišinom da oglasimo veliku nepravdu prema Srbima, pogotovu jer su porodice dobile pismo da se istraga obustavlja. To je klasično bezakonje, ali sve ima svoj kraj, pa i to bezakonje“.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Radmila Todić Vulićević

Staro Gracko više nije srpsko selo, kao što je bilo. U selu sada žive i Albanci, a od 530 Srba, koliko ih je bilo pre oružanih sukoba na Kosovu, danas ih je ostalo još samo 220. Posle svega što su preživeli, dobro je da ih uopšte ima.

Protojerej stavrofor Srđan Stanković, u besedi posle parastosa, reče da stradale žeteoce slavimo kao svete mučenike, kao nevine žrtve, koje nikome zlo ne učiniše, kao stradalnike na božjoj zemlji, odakle su otišli da uzmu ono što im je bog darivao te godine.

„Mi njih nikada nećemo zaboraviti, iako ih mnogi zaboravljaju svesno, a možda i nesvesno. Mi nikada od njih ne odustajemo, iako su neki odustali od zemaljske pravde, odustali od postupka istrage, odustali od toga da krvici moraju da plate za krv koju proliše i to krv nevinu. Mi sada ovde, na svetom mestu, više ne tražimo ni zemaljsku pravdu, ne tražimo više ništa od njih, jer vidimo da su Srbi na ovoj zemlji građani drugpog reda. Nema pravde, nema pravde ljudske, koju možda i ne dočekamo, ali mi tražimo pravdu božju“, istakao je paroh lipljanski, poručivši da će Srbi, i pored svih nedaća, ostati na ovim prostorima, citirajući samog Isusa Hrista: „ Ne boj se, malo stado, ja sam sa vama sve do svršetka veka“.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Protojerej stavrofor Srđan Stanković

Na odlasku iz Starog Gracka, gde se leta gospodnjeg 2017., nije okupio broj ljudi koliko to dolikuje ovakvom događanju, odzvanjaju reči lipljanskog paroha, koji poziva na praštanje i ostanak: „Nigde suze nisu ovako slatke“.

Anđelka Ćup