Тачи: Устав и закони јасно одређују рокове за конституисање институција

Хашим Тачи

Председник Косова Хашим Тачи, рекао је данас после састанка са представнцима парламентарних партија да су Устав Косова и закони на снази и да јасно одређују кораке и временске рокове унутар којих треба да се конституише нова Скупштина Косова, да се изабере председник и Председништво Скупштине, а да се затим настави са формирањем Владе.

„Ми смо и даље унутар рокова који су одређени Уставом. Али, потребно је да идемо напред и да почнемо са припремама за прву седницу Скупштине Косова. Због тога сам вас позвао данас, као симбол националног јединства, у ово време када имамо потребу да размислимо и да разговарамо конструктивно о Косову. Сада је време за сарадњу, за дијалог, за изградњу поверења међу свима нама. Ово је и разлог због којег сам сазвао овај састанак“, рекао је Тачи.

Тачи је нагласио да су у изборном процесу политичке партије пиказале зрелост и позвао их да наставе да се понашају конструктивно.

„Позивам вас да као политичке партије будете у координацији са посланицима како би они били на располагању за одржавање прве седнице Скупштине Косова, на којој ће се потврдити мандати посланика и на којој ћемо одабрати председника и Председништво Скупштине и како бисмо даље отворили пут формирању нове Владе Републике Косова. Ова Влада ће бити влада евро-атлантске оријентације, која ће бити ангажована и која ће радити на остваривању тежњи грађана Косова за што бржим учлањењем у НАТО и ЕУ“, поручио је косовски председник.

По Тачијевим речима, главни принципи формирања нове Владе Косова су: промовисање и заштита духа уставног поретка, владавина права, борба против организованог криминала и корупције, формирање Заједнице српских општине, демаркација границе са Црном Гором, либерализација виза, дијалог са Србијом и изградња добрих међусуседских односа са свим суседима, поштовање међународних споразума, трансформација БСК-а у Оружане снаге Косова и одлучност и борба против сваког екстремизма и радикализма.

На крају, Тачи је рекао да ће веома брзо одредити датум одржавања првог састанка шестог сазива Скупштине Косова.

Подсећамо, косултацијама нису присуствовали представници Српске листе.


Одмах по завршетку консултативне седнице председник Косова, Хашим Тачи, сазвао је први састанак шестог сазива Скупштине Косова за 3. август 2017. године, у 10:00 часова, речено је у саопштењу достављеном медијима.


Анђелка Ћуп