Tači: Ustav i zakoni jasno određuju rokove za konstituisanje institucija

Хашим Тачи

Хашим Тачи

Predsednik Kosova Hašim Tači, rekao je danas posle sastanka sa predstavncima parlamentarnih partija da su Ustav Kosova i zakoni na snazi i da jasno određuju korake i vremenske rokove unutar kojih treba da se konstituiše nova Skupština Kosova, da se izabere predsednik i Predsedništvo Skupštine, a da se zatim nastavi sa formiranjem Vlade.

„Mi smo i dalje unutar rokova koji su određeni Ustavom. Ali, potrebno je da idemo napred i da počnemo sa pripremama za prvu sednicu Skupštine Kosova. Zbog toga sam vas pozvao danas, kao simbol nacionalnog jedinstva, u ovo vreme kada imamo potrebu da razmislimo i da razgovaramo konstruktivno o Kosovu. Sada je vreme za saradnju, za dijalog, za izgradnju poverenja među svima nama. Ovo je i razlog zbog kojeg sam sazvao ovaj sastanak“, rekao je Tači.

Tači je naglasio da su u izbornom procesu političke partije pikazale zrelost i pozvao ih da nastave da se ponašaju konstruktivno.

„Pozivam vas da kao političke partije budete u koordinaciji sa poslanicima kako bi oni bili na raspolaganju za održavanje prve sednice Skupštine Kosova, na kojoj će se potvrditi mandati poslanika i na kojoj ćemo odabrati predsednika i Predsedništvo Skupštine i kako bismo dalje otvorili put formiranju nove Vlade Republike Kosova. Ova Vlada će biti vlada evro-atlantske orijentacije, koja će biti angažovana i koja će raditi na ostvarivanju težnji građana Kosova za što bržim učlanjenjem u NATO i EU“, poručio je kosovski predsednik.

Po Tačijevim rečima, glavni principi formiranja nove Vlade Kosova su: promovisanje i zaštita duha ustavnog poretka, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, formiranje Zajednice srpskih opštine, demarkacija granice sa Crnom Gorom, liberalizacija viza, dijalog sa Srbijom i izgradnja dobrih međususedskih odnosa sa svim susedima, poštovanje međunarodnih sporazuma, transformacija BSK-a u Oružane snage Kosova i odlučnost i borba protiv svakog ekstremizma i radikalizma.

Na kraju, Tači je rekao da će veoma brzo odrediti datum održavanja prvog sastanka šestog saziva Skupštine Kosova.

Podsećamo, kosultacijama nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste.


Odmah po završetku konsultativne sednice predsednik Kosova, Hašim Tači, sazvao je prvi sastanak šestog saziva Skupštine Kosova za 3. avgust 2017. godine, u 10:00 časova, rečeno je u saopštenju dostavljenom medijima.


Anđelka Ćup