Седница Председништва Скупштине Косова: Припрема за конститутивну седницу Скупштине

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Једина тачка дневног реда данашње седнице Председништва Скупштине Косова, одржане у старом сазиву, односила се на припреме за одржавање конститутивне седнице заказане за трећи август. На седници Председништва којој су присуствовали представници свих парламентарних странака на Косову, били су и представници Српске листе , који ће се по речима председника Горана Ракића, одазвати позиву за конститутивну седницу.

„Одазваћемо се позиву за верификацију мандата на конститутивној седници заказаној за трећи август“, рекао је председник Српске листе Горан Ракић. Упитан да ли је било говора о томе да ли водећа албанска коалиција коју чине представници партија Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја, тзв ратна коалиција као што тврде, има већину и да ли су представници Српске листе разговарали о евентуалним коалицијама са албанским политичким лидерима око формирања власти, Ракић каже да о томе није било говора.

„Ми очекујемо да прво албанске политичке партије реше међусобно размирице и да нам потврде да имају 51 глас који би са наших девет и гласом посланика горанске заједнице чинио просту већину за формирање власти“,објаснио је Ракић и додао да ће Српска листа све одлуке донети концензусом и уз консултације са Београдом.

Осим Горана Ракића, председника Српске листе , на седници Председништва косовске Скупштине био је и Слободан Петровић, председник СЛС. Упитан да ли ће као десети српски посланик у косовској Скупштини доносити одлуке заједно са осталим српским посланицима, односно Српском листом, будући да је или ће деловати самостално, Петровић одговара да “би било добро да се пронађе зајенички језик.”

„Видећемо прво да ли уопште водећа коалиција има већину“, каже Слободан Петровић.

Анђелка Ћуп