УНС: Косовски тим Уједињених нација дискриминише српске новинаре

Удружење новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову оштро протестује што Косовски тим Уједињених нација (УНКТ), који је позвао медије на “Форум о одрживом развоју”, није обезбедио превод новинарима који догађај прате на српском језику.

Напомињемо, да је позивница нашој редакцији послата јутрос у 8:47, а форум је почео у 9:30.

УНКТ, који окупља све организације Уједињених нација на Косову, организује данас у Приштини „Форум о oдрживом развоју“ на ком говоре премијер Косова Иса Мустафа, директор УСАИД-а Џејмс Хоп, као и други високи званичници УН-а и Европске уније.

Превод за новинаре који догађај прате на српском језику је изостао, уз неприхватљиво образложење организатора да нису успели да обезбеде преводиоца.

УНС истиче да се ради о дискриминацији новинара српских редакција, још једној у низу, када се има у виду право српске заједнице на употребу језика.

УНС од канцеларије Уједињених нација на Косову тражи да се јавно извини новинарима српских редакција који су дошли на догађај и објасни како је могуће да једино није обезбеђен преводилац за српски језик, а ангажовани су преводиоци за албански и енглески језик.

УНС сматра да се оваквом праксом не крши само Закон о употреби језика, већ и угрожава право на информисање гарантовано бројним међународним конвенцијама.

Подсетимо, УНС је са својим огранком на Косову више пута протестовао због кршења Закона о употреби језика од стране косовских и међународних институција и наставиће да прати и супротставља се кршењу законске и уставне обавезе о равноправној употреби службених језика.

А.Ћ.