Два нова монаха у светој монашкој обитељи у манастиру Драганац уочи храмовне славе

Монашење

Више стотина верника присуствовало је храмовној слави у манастиру Драганац, посвећеном Светом Архангелу Гаврилу. А у предвечерје славе, монашко братство је постало богатије за двојицу монаха, Јакова и Јоакима, који су монашки постриг примили од епископа рашко-призренског Теодосија.

У манастиру Драганац је овогодишња храмовна слава била посебно радосна. Наиме, уочи славе, бденије је служио епископ рашко- призренски Теодосије, а после бденија доделио постриг двојици нових монаха, који су добили имена Јаков и Јоаким.

“Монашење је ново рођење и просвећење наше. И Господ је рекао да се светли светлост ваша пред људима. Као што је ова упаљена свећа, тако и они (монаси) горећи духом и вером, треба да буду светлост другима, да осветљују Христов пут, пут спасења”, поручио је владика Теодосије новим монасима, настављајући поруком верницима: “Господ се прославља и у наше време, тешко време опстанка православних Срба на просторима овим, који су нам припадали и који нам припадају. Када други хоће да нестанемо са ових простора, Господ чини да се манастири испуњавају и обнављају”.

Фото ГрачаницаОнлајн: Монашење

Црква у манастиру Драганац је синоћ и данас била премала да прими монахиње и монахе, свештенике и вернике који су дошли из свих крајева Косова и централне Србије. Портом су одзвањали жагор деце и песма присутних. А највеселији је био архимандрит Иларион, игуман манастира, који је као и сваки добар српски домаћин, обилазио госте и непрекидно пазио да ли нешто не недостаје. И није недостајало, јер су се домаћин славе и волонтери побринули да трпеза буде славска, али скромна, како то доликује манастиру и хришћанским православним верницима.

Фото ГрачаницаОнлајн

Док смо сачекали да помогне новом монаху, оцу Јакову, да правилно постави монашку капу, замолили смо оца Илариона да пошаље поруку верном народу.

“Желим да само благодарим Богу који чини чудеса, који је васкрсао из мртвих. И ми верујемо у Бога који васкрсава и као што је Девич васкрсао из пепела, тако васкрсава и манастир Драганац, а наша света црква се непрекидно обнавља. Црква је живи организам у коме неке ћелије одумиру, али се непрекидно и обнављају. Због тога би требало да будемо снажни у свим искушењима и непријатностима, јер заиста из свих страдања и мука, блиста свето Христово васкрсење и улазак у вечни осми незалазни дан, чији се предукус и данас осећа”, поручио је игуман манастира Драганац.

Фото ГрачаницаОнлајн

На сам дан славе, на празник Светог Архангела Гаврила, Празничном литургијом је началствовао протонамесник Мића Ђорђевић из Лесковца, са свештенством и монаштвом Епархије рашко-призренске. После резања славског колача, пошто је нови домаћин, Ђорђе Васић из поморавског села Понош, преузео славу, у пригодној беседи, верницима се обратио професор Богословије у Нишу, Бобан Стојковић, родом из Коретишта, такође села у Косовском Поморављу.

“Сви који долазе овде, доносе благослове и молитве своје у овај свети храм, а Свети Архангел Божји Гаврило, те молитве приноси Богу као миомирисни кад“, рекао је протонаесник Ђорђевић, подсетвши да је управо Архангел Гаврило свету донео радосну вест да ће Пресвета Богордица родити Исуса Христа и позвавши вернике да прате и слушају свог „анђела хранитеља“, а не „злог анђела“.

Фото ГрачаницаОнлајн

Из Бујановца су у Драганац дошли Станиша и Ђорђе, за које је посета овој светињи надахнуће.

“Овде смо јер нас ово место чини јачим, надахњује нас и даје нам снагу. Овде налазимо душевни мир”, казао нам је Станиша, док је Ђорђе кратко додао:

“Овде смо је верујемо у Бога, верујемо у овај манастир и оца Илариона, овде смо јер верујемо да ће овај народ опстати на косовској земљи.”

Фото ГрачаницаОнлајн

А око манастира градилиште. Гостопримница тек сређена, граде се нови конаци, уређује ентеријер у већ саграђеним. Потребни су, јер у Драганцу скоро да нема дана без гостију. Хвала Богу, кажу монаси, али и мештани околних села. Манастир Драганац је иначе, једини живи манастир у Косовском Поморављу и једино место где се преостали Срби окупљају.


Манастир Драганац је манастир Српске православне цркве и припада Епархији рашко-призренској. Налази се у близу места Прилепац у источном делу Косова, у општини Ново Брдо. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Иначе, манастир се први пут спомиње у даровници српског кнеза Лазара 1381. године. Претпоставља се да је манастир, као и село које је постојало око манастира, добио име по Драгани, кћерки кнеза Лазара Хребељановића. Изграђен је на месту старе средњовековне цркве између 1865. и 1869. године и посвећен Светом Архангелу Гаврилу. Изградњу цркве помогао је кнез Михајло Обреновић. Испред манастира се налази извор воде, познат у народу по својим лековитим својствима.

манастир Драганац

Празник Сабора Светог Архангела Гаврила није обележен „црвеним словом“ у календару СПЦ која му ипак даје велики значај и слави га као – Благовесника, који је учествовао и најављивао све значајне догађаје везане за настајање хришћанства. У народу је празник познат и као летњи Аранђеловдан.

Празнична литургија поводом Сабора Светог Архангела Гаврила служена је данас у свим храмовима у Косовском Поморављу, а поред Драганца ово је слава и цркве у Великом Ропотову, у општини Каменица, затим у Бинчу и Бузовику у витинској општини, као и у манастирима Девине Воде на северу Косова и Свети Архангели надомак Призрена.


Анђелка Ћуп