Dva nova monaha u svetoj monaškoj obitelji u manastiru Draganac uoči hramovne slave

Monašenje

Više stotina vernika prisustvovalo je hramovnoj slavi u manastiru Draganac, posvećenom Svetom Arhangelu Gavrilu. A u predvečerje slave, monaško bratstvo je postalo bogatije za dvojicu monaha, Jakova i Joakima, koji su monaški postrig primili od episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

U manastiru Draganac je ovogodišnja hramovna slava bila posebno radosna. Naime, uoči slave, bdenije je služio episkop raško- prizrenski Teodosije, a posle bdenija dodelio postrig dvojici novih monaha, koji su dobili imena Jakov i Joakim.

“Monašenje je novo rođenje i prosvećenje naše. I Gospod je rekao da se svetli svetlost vaša pred ljudima. Kao što je ova upaljena sveća, tako i oni (monasi) goreći duhom i verom, treba da budu svetlost drugima, da osvetljuju Hristov put, put spasenja”, poručio je vladika Teodosije novim monasima, nastavljajući porukom vernicima: “Gospod se proslavlja i u naše vreme, teško vreme opstanka pravoslavnih Srba na prostorima ovim, koji su nam pripadali i koji nam pripadaju. Kada drugi hoće da nestanemo sa ovih prostora, Gospod čini da se manastiri ispunjavaju i obnavljaju”.

Foto GračanicaOnlajn: Monašenje

Crkva u manastiru Draganac je sinoć i danas bila premala da primi monahinje i monahe, sveštenike i vernike koji su došli iz svih krajeva Kosova i centralne Srbije. Portom su odzvanjali žagor dece i pesma prisutnih. A najveseliji je bio arhimandrit Ilarion, iguman manastira, koji je kao i svaki dobar srpski domaćin, obilazio goste i neprekidno pazio da li nešto ne nedostaje. I nije nedostajalo, jer su se domaćin slave i volonteri pobrinuli da trpeza bude slavska, ali skromna, kako to dolikuje manastiru i hrišćanskim pravoslavnim vernicima.

Foto GračanicaOnlajn

Dok smo sačekali da pomogne novom monahu, ocu Jakovu, da pravilno postavi monašku kapu, zamolili smo oca Ilariona da pošalje poruku vernom narodu.

“Želim da samo blagodarim Bogu koji čini čudesa, koji je vaskrsao iz mrtvih. I mi verujemo u Boga koji vaskrsava i kao što je Devič vaskrsao iz pepela, tako vaskrsava i manastir Draganac, a naša sveta crkva se neprekidno obnavlja. Crkva je živi organizam u kome neke ćelije odumiru, ali se neprekidno i obnavljaju. Zbog toga bi trebalo da budemo snažni u svim iskušenjima i neprijatnostima, jer zaista iz svih stradanja i muka, blista sveto Hristovo vaskrsenje i ulazak u večni osmi nezalazni dan, čiji se predukus i danas oseća”, poručio je iguman manastira Draganac.

Foto GračanicaOnlajn

Na sam dan slave, na praznik Svetog Arhangela Gavrila, Prazničnom liturgijom je načalstvovao protonamesnik Mića Đorđević iz Leskovca, sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske. Posle rezanja slavskog kolača, pošto je novi domaćin, Đorđe Vasić iz pomoravskog sela Ponoš, preuzeo slavu, u prigodnoj besedi, vernicima se obratio profesor Bogoslovije u Nišu, Boban Stojković, rodom iz Koretišta, takođe sela u Kosovskom Pomoravlju.

“Svi koji dolaze ovde, donose blagoslove i molitve svoje u ovaj sveti hram, a Sveti Arhangel Božji Gavrilo, te molitve prinosi Bogu kao miomirisni kad“, rekao je protonaesnik Đorđević, podsetvši da je upravo Arhangel Gavrilo svetu doneo radosnu vest da će Presveta Bogordica roditi Isusa Hrista i pozvavši vernike da prate i slušaju svog „anđela hranitelja“, a ne „zlog anđela“.

Foto GračanicaOnlajn

Iz Bujanovca su u Draganac došli Staniša i Đorđe, za koje je poseta ovoj svetinji nadahnuće.

“Ovde smo jer nas ovo mesto čini jačim, nadahnjuje nas i daje nam snagu. Ovde nalazimo duševni mir”, kazao nam je Staniša, dok je Đorđe kratko dodao:

“Ovde smo je verujemo u Boga, verujemo u ovaj manastir i oca Ilariona, ovde smo jer verujemo da će ovaj narod opstati na kosovskoj zemlji.”

Foto GračanicaOnlajn

A oko manastira gradilište. Gostoprimnica tek sređena, grade se novi konaci, uređuje enterijer u već sagrađenim. Potrebni su, jer u Dragancu skoro da nema dana bez gostiju. Hvala Bogu, kažu monasi, ali i meštani okolnih sela. Manastir Draganac je inače, jedini živi manastir u Kosovskom Pomoravlju i jedino mesto gde se preostali Srbi okupljaju.


Manastir Draganac je manastir Srpske pravoslavne crkve i pripada Eparhiji raško-prizrenskoj. Nalazi se u blizu mesta Prilepac u istočnom delu Kosova, u opštini Novo Brdo. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Inače, manastir se prvi put spominje u darovnici srpskog kneza Lazara 1381. godine. Pretpostavlja se da je manastir, kao i selo koje je postojalo oko manastira, dobio ime po Dragani, kćerki kneza Lazara Hrebeljanovića. Izgrađen je na mestu stare srednjovekovne crkve između 1865. i 1869. godine i posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu. Izgradnju crkve pomogao je knez Mihajlo Obrenović. Ispred manastira se nalazi izvor vode, poznat u narodu po svojim lekovitim svojstvima.

manastir Draganac

Praznik Sabora Svetog Arhangela Gavrila nije obeležen „crvenim slovom“ u kalendaru SPC koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao – Blagovesnika, koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan.

Praznična liturgija povodom Sabora Svetog Arhangela Gavrila služena je danas u svim hramovima u Kosovskom Pomoravlju, a pored Draganca ovo je slava i crkve u Velikom Ropotovu, u opštini Kamenica, zatim u Binču i Buzoviku u vitinskoj opštini, kao i u manastirima Devine Vode na severu Kosova i Sveti Arhangeli nadomak Prizrena.


Anđelka Ćup