Svečano u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: manastir Sveti Arhangeli

U manastiru Sveti Arhangeli, nadomak Prizrena, obeležena je hramovna slava. Prazničnoj liturgiji, koju je služio episkop raškoprizrenski i kosovskometohijski Teodosije, prisustvovalo je nekoliko stotina vernika.

Prazničnom liturgijom koju je sa monaštvom i sveštenstvom služio episkop raško-prizrenski Teodosije, u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena obeležena je hramovna slava. Slavi u zadužbini cara Dušana, čije su mošti svojevemeno bile pohranjene u njoj, prisustvovalo je više stotina vernika iz svih krajeva Kosova, centralne Srbije, kao i iz Crne Gore.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: otac Mihajlo, iguman manastira Sveti Arhangeli

„Hvala Bogu obilaze nas vernici iz svih krajeva. Dolaze pojedinačno, ali i organizovanim prevozima. Evo na slavi smo imali gostiju sa svih strana i to nam jako puno znači, znači da nas nismo zaboravljeni“, kazao je danas otac Mihajlo, iguman manastira Sveti Arhangeli, u kome stalno boravi samo još jedan iskušenik. U prepunoj trpezariji gostiju kao nekada, pre nego što je svetinja porušena i pre nego što su Srbi masovno otišli iz grada na Bistrici. Otac Mihajlo ponosno pokazuje obnovljeni manastirski konak u kome, kako kaže, često borave gosti. A gostiju danas,puna porta.

„Suprug i ja smo se pre dve godine venčali u Prizrenu, a danas smo kćerku krstili u Pećkoj Patrijaršiji“, kaže Neda Zečević iz Kotora koja je sa suprugom Ivanom i kćerkicom, iako su prevalili dug put od Kotora do Kosova, odmah posle krštenja, iz Peći došla u manastir Sveti Arhangeli.

Neda Zečević

U Prizrenu su danas bili i oni koji su sa Kosova otišli davno.

„Dolazak u Arhangele znači mi sve.Kao da ovim povremenim dolascima produžim život, napunim se verom i pozitivnom energijom“,reči su Dragice Vasiljević(66) koja je iz Prizrena otišla osamdesetih godina.

Manastir Sveti Arhangeli, koji je porušen u martovskom pogromu 2004. godine i dalje se obnavlja, a sredstvima Kancelarije za KiM do sada su obnovljeni konaci. Iako je Eparhija raško- prizrenska 2015. godine počela sa obnovom porušene srkve Svetog Nikole, lokalne vlasti u Prizrenu ne dozvoljavaju nastavak radova,jer,kakosu obrazložili,manstirnema odgovarajuću dozvolu. Inače, svetinju nedaleko od Prizrena, u kojem živi dvadesetak Srba kao i pedesetak učenika Bogoslovije, neprestano obezbeđuje kosovska policija, koja je i danas bila prisutna na prilazu manstiru.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: manastir Sveti Arhangeli

Manastirskoj slavi u Svetim Arhangelima, prisustvovao je i Željko Jović, zamenik direkora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Anđelka Ćup

Save