Горан Ракић: Не желимо да будемо саучесници погрешних потеза госпође Апостолове

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Горан Ракић

„Изненађен сам изјавом специјалне представнице ЕУ, Наталије Апостолове, у којој тврди да ЕУ није одговорна за отказивање пројеката у Северној Митровици, већ локална самоуправа“, саопштио је градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, позвавши шефицу Канцеларије ЕУ на Косову да објави комплетну документацију за ревитализацију моста и изградњу зграде Универзитета у Северној Митровици.

“Поред тога, захтевам да се због транспарентности, објави и уговор о изградњи зграде Универзитета, јер је у том уговору амбасадорка Апостолова одобрила да фирма која је израдила пројекат, истовремено добије и уговор за извођачки надзор истог пројекта, што је незабележено у раду било које организације. То није смело да се догоди ако Апостолова, као што каже, брине о новцу грађана Европске уније”, наводи се у саопштењу из Кабинета Горана Ракића.

Градоначелник Северне Митровице такође тврди да је комплетну тендерску и финансијску процедуру за споменуте пројекте спровела управо Канцеларија Апостолове.

“Зато захтевамо да се наведени уговори објаве, јер не желимо да будемо саучесници погрешних потеза госпође Апостолове, који, сигуран сам, немају подршку званичног Брисела”, закључује се у саопштењу.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Наталија Апостолова

Горан Ракић на крају каже да је “чврсто уверен” да ће грађани бити изненађени подацима да је Канцеларија амбасадорке Апостолове одобрила да се финансирање ревитализације моста обави за 1.2 милиона евра, а надзор над спровођењем пројекта финансира са огромних, како је рекао, 1.9 милиона евра.


Подсећамо, специјална представница ЕУ на Косову Наталија Апостолова, одбацивши било какву политичку позадину изјавила је за РТК 2, Радио Слободну Европу и Коосев, да Европска унија није одговорна за отказивање финансијске помоћи Северној Митровици и да “нема никакве везе са ревитализацијом моста, као што тврди градоначелник“.
 “О овом проблему смо преговарали осам месеци. Општина Северна Митровица је требало да омогући приступ радним областима и уклони илегалне објекте. Они то нису учинили и ми нисмо имали другу опцију, него да обуставимо пројекте. Жао нам је ученика и студената, али одговорност је на општини. Новац је изгубљен и враћен Европској унији. Ми ћемо се држати наших правила, које морају поштовати и наши партнери, јер се ради о новцу наших грађана. Одлука нема никакве везе са ревитализацијом моста, као што тврди градоначелник, за обустављање пројеката одговорни су они. Не постоји политичка позадина наше одлуке. Никада се нисам бавила условљављавањем”, истакла је Наталија Апостолова, шефица Канцеларије ЕУ на Косову.

Анђелка Ћуп