Смењен ректор Милачић

Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: зграда Универзитета у Приштини

Не стишавају се полемике око кадровских промена на челу Приштинског универзитета са привременим седиштем у Митровици. Прдседник Српске листе саопштава: „Господин Милачић је смењен одлуком министра Шарчевића, јер су његови резултати били лоши“.

Иако још увек нема званичног става Владе око евентуалних кадровских смена на челу Приштинског универзитета, саопштењем се обратио председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић,који је истакао да не жели да се “тема Универзитета политизује без икаквог разлога” и да се нада да ће нови ректор врло брзо исправити грешке које су почињене и повести Универзитет ка бољој будућности.

„Господин Милачић је смењен одлуком министра Шарчевића, јер су његови резултати били лоши. Односи са деканима и профеосрима су поремећени, а сарадња са локалним институцијама прекинута“, наводи између осталог градоначелник Северне Митровице и председник Српске листе у саопштењу јавности.

Последњих неколико дана недоумице изазивају бројне реакције и преписке представника ове високообразовне установе. Наиме, после захтева ректора Универзитета у Митровици, проф.др Срећка Милачића и деветорице (од десет)декана за пријем код председника Србије Александра Вучића, уследило је писмо председника Савета Универзитета, Божидара Зарковића, који је позвао премијерку Ану Брнабић на “изналажење обостраног прихватљивог решења” које ће, како се наводи у писму прослеђеном премијерки, довести од очувања Универзитета као једног од ослонца српског народа на КиМ”. Такође, Зарковић наводи да се председници Владе обраћа у име целокупне академске заједнице тог Универзитета која је, како истиче, узнемирена информацијама да се у Влади Србије, без консултација и учешћа академске заједнице Универзитета припремају кадровске и организационе промене, које су како наводи, у супростноси са Уставом Србије и законом прокламованом институционалном аутономијом Универзитета.

После поменутог писма у којем се апелује на Владу да кадровским променама не чини председан девет месеци пре редовних избора на Универзитету, односно око дилеме да ли ће бити “привремених мера” огласио се и министар просвете Младен Шарчевић који је у писму ректору Срећку Милачићу навео да не следе никакве статусне промене на Универзитету, већ да “на основу става локалне самоуправе и студентске организације” има разлога за забринутост због ректоровог лошег обављања дужности.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Горан Ракић

И док министар Шарчевић у писму додаје да ће се разговори на ту тему водити наредних дана и да је разговаро лично са деканима, односно да је у плану радни састанак почетком септембра, на поменуто писмо министра просвете ректор Милачић узвраћа да је непријатно изненађен садржином и тоном писма, односно да не постоје никакве конкретне чињенице нити докази којима би изнете тврдње биле поткрепљење.

„Издржао сам све могуће нападе. Напао ме човек са фантомком на улици, прећено ми је телефоном, нападали су ми стан. Једном професору запаљен је аутомобил, другом је пуцано у ауто, трећем је пресечен кабл за кочнице, а четвртог су претукли. То је била “показна вежба” за оне који не “желе са њима да се ухвате у коло”. Ћутао сам колико сам могао како се не би повлачио Универзитет по медијима“, навео је обраћајућисе јавности, ректор Милачић, додајући да је сурова истина да Универзитет нема проблема са Албанцима већ од “локалних челника”.

Наиме, 14 представника Срба у косовским институцијама и студената, као разлоге за смену ректора наводе да на Универзитету постоје бројни проблеми који су настали “непрофесионалним, бахатим и нестручним понашањем ректора”. Потписници писма, међу којима су председник Српске листе Горан Ракић, министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца по косовском систему, Братисалав Николић, градоначелник Звечана (такође по косовском систему), Вучина Јанковић. Они замерају ректору да је ангажован на седам високообразовних установа и да селективно потписује диломе због чега, како наводе бројни студенти на дипломе чекају чак и по три године..Осим гашења истурених одељења у неким деловима Космета ректору стављају и на терет несарадњу са локалном самоуправом, а међу замеркама је и да се подаци о упису фиктивно приказују.

Ректор Милачић је у обраћању јавности негирао оптужбе, а такође захтева и поштовање институција система, односно позива да надлежни органи провере његов рад.

„Ја сам веровао и верујем у државу Србију“, каже ректор у најновијем писму јавности, у коме посебно оптужује директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марка Ђурића.

„Од доласка на место директора Канцеларије за КиМ, не престаје да напада Универзитет и мене као ректора. Марта прошле године, Ђурић је покушао да изврши интеграцију Универзитета, али су се томе успротивили сви факултети“, тврди Милачић.


Влада Србије је на данашњој седници сменила ректора Срећка Милачића, а за вршиоца дужности ректора именован је Благоје Недељковић, професор са Факултета техничких наука.


Анђелка Ћуп

Save

Save