Прети ли Косову енергетски колапс?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Термоелектрана Косово А, Обилић

Директор Косовске енергетске корпорације, Арбен Ђукај, најавио је пре неколико дана да Косово очекује енергетски колапс због смањених резерви ископаног лигнита на минимум. Да би се обезбедла довољна количина угља, потребна је експропријација земљишта у приватној својини, рекао је Ђукај.

Због тога је премијер Косова Иса Мустафа, одржао јуче хитан састанак са министром за заштиту животне средине и просторног планирања, Фератом Шаљом, министром за економски развој, Блјерандом Ставилјецијем и генералним директором Косовске енергетске корпорације, Арбеном Ђукајем, на коме се разговарало о начину за превазилажење тешкоћа у производњи електричне енергије и могућностима да се експропријација што пре уради.

“Очекује се да ће грађани који имају имовину у тој области, сарађивати са КЕК-ом и државним институцијама да би отворили пут, како земља не би била угрожена у погледу електричне енергије, користећи сва права која им припадају. Стога, привремене препреке, морају да буду хитно отклоњене, како не би угрозиле земљу и створиле непредвиђене обавезе за увоз електричне енергије”, пише на сајту одлазеће Владе Косова.

Иначе, приштинска ТВ Клан је објавила да се очекује хитна одлука Владе о проналажењу решења за премештање становника из села Шипитула код Обилића, како би се решио овај проблем.

Ђукај је изјавио за Ројтерс, а преноси РТВ Пулс, да Косово има огромне резерве лигнита, али га нема довољно ископаног за производњу електричне енергије, јер косовска влада још од 2013. године није решила проблем експропријације 52 хектара земљишта за ископавање лигнита.

Анђелка Ћуп