Закључена седница Скупштине Косова се ипак наставља

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Само непуна два сата после почетка, закључена је седница Скупштине Косова, одлуком председавајућег, посланика Самоопредељења Адема Микуловција. Како нам је рекао посланик Српске листе Игор Симић, недуго после, секретаријат је ипак сазвао наставак седнице за данас, у 15 часова.

Оно што је изазвало посебну пажњу, јесте да су на местима на којима седе посланици Самоопредељења, видно истакуте заставе Републике Албаније, на шта није реаговао ниједан посланик, нити председавајући.

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: места на којима седе посланици Самоопредељења

Седница Скупштине Косова је започела са малим закашњењем, а на почетку седнице у сали нису били посланици Српске листе, нити посланици коалиције ПАН, која има највише посланика у овом скупштинском сазиву. Ипак, сви посланици су се појавили на време и успешно је извршена верификација мандата, а после тога су посланици положили заклетву.

Пре почетка треће тачке дневног реда, предлагања кандидата за председника Скупштине Косова, коалиција ПАН, окупљена око Рамуша Хараинаја, затражила је паузу од два сата за додатне консултације. Посланици Самоопредељења и коалиције окупљене око Демократског савеза Косова Исе Мустафе и Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија, били су против одлагања, дошло је до гласања, а након 60 гласова за и 60 против, по закону, предлог коалиције ПАН није усвојен. Ненадано, председваући је закључио седницу.

Међутим, после само пола сата од прекида седнице, посланицима је стигао позов за нову седницу, за 15 часова.


Пре почетка седнице, председник Српске листе Горан Ракић, рекао је окупљеним новинарима да ће посланици Српске листе, у којој је и Адем Хоџа, представник Јединствене горанске партије, подржати избор председника и чланова председништва Косова.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Горан Ракић

„Српска листа ће гласати за председника и чланове председништва Скупштине Косова. Посланици Српске лсте ће да буду у сали на верификацији мандата, али наравно у даљем раду ћемо водити рачуна о интересима српског народа. Подржаћемо избор председника и чланова председништва, јер не желимо да будемо кочницау формирајњу институција. О евентуалном улсаку у владу ћемо разговарати са нашим коалиционим партнетрима и тај улазак ће зависити од тога колико ће помоћи интересима нашег народа,“ рекао је Ракић.


Анђелка Ћуп