Zaključena sednica Skupštine Kosova se ipak nastavlja

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Samo nepuna dva sata posle početka, zaključena je sednica Skupštine Kosova, odlukom predsedavajućeg, poslanika Samoopredeljenja Adema Mikulovcija. Kako nam je rekao poslanik Srpske liste Igor Simić, nedugo posle, sekretarijat je ipak sazvao nastavak sednice za danas, u 15 časova.

Ono što je izazvalo posebnu pažnju, jeste da su na mestima na kojima sede poslanici Samoopredeljenja, vidno istakute zastave Republike Albanije, na šta nije reagovao nijedan poslanik, niti predsedavajući.

Foto M. Marković; GračanicaOnlajn: mesta na kojima sede poslanici Samoopredeljenja

Sednica Skupštine Kosova je započela sa malim zakašnjenjem, a na početku sednice u sali nisu bili poslanici Srpske liste, niti poslanici koalicije PAN, koja ima najviše poslanika u ovom skupštinskom sazivu. Ipak, svi poslanici su se pojavili na vreme i uspešno je izvršena verifikacija mandata, a posle toga su poslanici položili zakletvu.

Pre početka treće tačke dnevnog reda, predlaganja kandidata za predsednika Skupštine Kosova, koalicija PAN, okupljena oko Ramuša Harainaja, zatražila je pauzu od dva sata za dodatne konsultacije. Poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, bili su protiv odlaganja, došlo je do glasanja, a nakon 60 glasova za i 60 protiv, po zakonu, predlog koalicije PAN nije usvojen. Nenadano, predsedvaući je zaključio sednicu.

Međutim, posle samo pola sata od prekida sednice, poslanicima je stigao pozov za novu sednicu, za 15 časova.


Pre početka sednice, predsednik Srpske liste Goran Rakić, rekao je okupljenim novinarima da će poslanici Srpske liste, u kojoj je i Adem Hodža, predstavnik Jedinstvene goranske partije, podržati izbor predsednika i članova predsedništva Kosova.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Goran Rakić

„Srpska lista će glasati za predsednika i članove predsedništva Skupštine Kosova. Poslanici Srpske lste će da budu u sali na verifikaciji mandata, ali naravno u daljem radu ćemo voditi računa o interesima srpskog naroda. Podržaćemo izbor predsednika i članova predsedništva, jer ne želimo da budemo kočnicau formirajnju institucija. O eventualnom ulsaku u vladu ćemo razgovarati sa našim koalicionim partnetrima i taj ulazak će zavisiti od toga koliko će pomoći interesima našeg naroda,“ rekao je Rakić.


Anđelka Ćup