Црвени метео аларм, врео викенд и паклена недеља пред нама

Топлотни талас и тропске температуре које су захватиле шире подручје Балкана и већи део Европе потрајаће до краја ове недеље. Кратко освежење које ће донети падавине предвиђа се само на северу и западу Србије, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.  

Летња жега наставља се и током следеће недеље, а дневне температуре ће у појединим местима прелазити и 42 подок на Целзијусовој скали. Топле ће бити и ноћи, у већини крајева тропске, најнижa температурa изнад 20 °C. Почетком наредне седмице освежење, а потом у среду и четвртак, деветог и десетог августа, осетно топлије са температуром од 35 до 40 °C.

На Снази је црвени метео алрам који упозорава да веома високе температуре могу бити опасне по здравље људи и по околину, јер је повећана опасност од избијања пожара.

У суботу и недељу на територији Косова и Метохије  биће и веома високе вредности индекса УВ зрачења 10 и 9. Стручњаци саветују да се у периоду од 10 – 18 часова када је зрачење најјајче избегава излагање на сунцу. Уколико већ морате, из куће не излазите без наочара за сунце, сламнатих шешира и флашице воде за расхлађивање, како би лакше поднели августовску жегу.

Веома висока температура забележена данас у Грачаници; Фото: ФрачаницаОнлајн

Лекари саветују да се у периоду тропских врућина избегавају појачане физичке активности и дужи боравак на сунцу.

Високе дневне температуре изазивају тегобе, успореност, тромост и малаксалост организма, главобоље чак и код здравих особа. Овакво време посебно неповољно може утицати на кадрдиоваскуларне болеснике, асматичаре и дијабетичаре, упозоравају лекари.

Хроничним болесницима се саветује да док трају врелине из куће излазе у раним јутарњим или касним вечерњим сатима. У најтоплијем делу дана саветује се мировање и боравак у хладовини или замраченим просторијама, уз узимање лаганих јела и уношење што више течности.

Општина Грачаница: Казне за грађане који пале ватру на отвореном

Општина Грачаница и Одељење за заштиту животне средине апелују на грађане да не пале ватру у природи, не спаљују сламу и стрништа и не бацају отпушке, јер се због високих температура може проширити и изазвати пожаре који могу угоризити људске животе и имовину.

 

Општински инспектор Стефан Поповић упозорава да је један од највећих узрока пожара људска непажња, посебно у време пољопривредних радова.

„Апелујемо пре свега на пољопривреднике да своје њиве не спаљују јер тако изазивају општу опасност. За викенд смо имали пример да је цело брдо према Шашковцу изгорело. Екипе јавне службе и ватрогасне екипе су на терену, али најважније је да грађани не пале стрнику и било какав други отпад. Позивамо грађане, комшије да несавесне суграђане пријаве инспекцији. У летњим месецима је иначе појачана контрола инспекције и несасвесни грађани ће бити кажњени мандатним казнама, а осим тога и полиција има предвиђене казне“, каже Поповић за сајт општине Грачаница.

Из Одељења инспекције упозоравају грађане да је строго забрањено спаљивање стрништа и другог био-отпада на отвореном простору и да је за супротно понашање прописана мандатна казна од 50 евра. Осим тога покреће се и прекршајни поступак пред надлежним судом.

И.М.