Srbi i Rusi pušteni iz pritvora.

Grupa od jedanaestoro Srba i Rusa puštena je danas iz pritvora bez zabrane ulaska na Kosovo. Oslobađanje je usledilo tek pošto je za njih plaćena kaucija u iznosu od 250 evra po osobi, osim za maloletnu I.P. (15) za koju plaćanje kaucije nije bilo potrebno, saznaje GračanicaOnlajn.  Kosovska policija uhapsila je 08. avgusta u ataru sela Medragovac, na administrativnoj liniji u opštini Podujevo, grupu srpskih i ruskih građana zbog, kako se navodi, ilegalnog prelaska administrativne linije.

Kosovska policija je uhapsila braću Zorana (48) i Gorana Perovića (51), Goranovu ćerku Vidu (26), sina Miloša (27) i Miloševu suprugu Milenu (26).  Ruska državljanka A.P. (42), supruga uhapšenog Zorna Perovića, njihova maloletna ćerka I.P. (15), kao državljani Ruske Federacije A.K. (42), A.P (41) i njihove devojke, takođe su lišeni slobode.

Jedan od meštana Mudragovca i rođak uhapšenih Perovića ispričao je da su braća Goran i Zoran Perović sa suprugama, decom i prijateljima iz Rusije, krenuli iz Medveđe, gde se jednom od braće udala kćerka. Nedaleko od ulaza u selo, na samoj amdinistrativnoj liniji, uhapsila ih je i sprovela kosovska policija, pričaju meštani Medragovca.

Grupi je određen pritvor od 48 sati, a o daljem postupku, kako su ranije danas preneli prštinski mediji, odlučiće tužilac posle ispitivanja. Kosovska policija je, kako se navodi u saopštenju, prethodno došla do informacije da će srpski i ruski građani, u selu kod Podujeva, pokušati da iz centralne Srbije ilegalno uđu na Kosovo.

Malobrojni meštani jedinog srpskog sela u podujevskoj opštini, koje se nalazi na tromeđi opština Podujevo, Medveđa i Kuršumlja, ističu međutim,  da su česta meta Kosovske policije. Oni navode da na ovom području ne postoji zvaničan adminnistrativni prelaz, dok se njihove kuće i imanja nalaze se sa obe strane “ administrativne linije”.

Od dolaska međunarodne zajednice na Kosovo i Metohiju u Medragovcu je ostalo da živi desetak meštana, a najveći problem nastaje što kosovske vlasti put do ulaska u selo iz pravca Medveđe, smatraju ilegalnim.

„Dešavalo se da nas policija sa Kosova, upravo zato što ima svoj plan administrativnog razgraničenja, uhapsi i kad krenemo na groblje, pošto smo, navodno, ilegalno prešli administrativnu liniju“,  pričaju meštani sela na tromeđi tri opštine.

Srbi iz sela u blizini administrativne linije se pitaju i kako to da Kosovska policija i vlasti nisu ažurne kada je u pitanju ilegalna seča šume u koju su uključeni Albanci iz sela sa kosovkse strane, koji neometano prelaze administrativni liniju, ilegalno seku i kradu šumu srpskih domaćina.