Срби и Руси пуштени из притвора.

Група од једанаесторо Срба и Руса пуштена је данас из притвора без забране уласка на Косово. Ослобађање је уследило тек пошто је за њих плаћена кауција у износу од 250 евра по особи, осим за малолетну И.П. (15) за коју плаћање кауције није било потребно, сазнаје ГрачаницаОнлајн.  Косовска полиција ухапсила је 08. августа у атару села Медраговац, на административној линији у општини Подујево, групу српских и руских грађана због, како се наводи, илегалног преласка административне линије.

Косовска полиција је ухапсила браћу Зорана (48) и Горана Перовића (51), Горанову ћерку Виду (26), сина Милоша (27) и Милошеву супругу Милену (26).  Руска држављанка А.П. (42), супруга ухапшеног Зорна Перовића, њихова малолетна ћерка И.П. (15), као држављани Руске Федерације А.К. (42), А.П (41) и њихове девојке, такође су лишени слободе.

Један од мештана Мудраговца и рођак ухапшених Перовића испричао је да су браћа Горан и Зоран Перовић са супругама, децом и пријатељима из Русије, кренули из Медвеђе, где се једном од браће удала кћерка. Недалеко од улаза у село, на самој амдинистративној линији, ухапсила их је и спровела косовска полиција, причају мештани Медраговца.

Групи је одређен притвор од 48 сати, а о даљем поступку, како су раније данас пренели прштински медији, одлучиће тужилац после испитивања. Косовска полиција је, како се наводи у саопштењу, претходно дошла до информације да ће српски и руски грађани, у селу код Подујева, покушати да из централне Србије илегално уђу на Косово.

Малобројни мештани јединог српског села у подујевској општини, које се налази на тромеђи општина Подујево, Медвеђа и Куршумлја, истичу међутим,  да су честа мета Косовске полиције. Они наводе да на овом подручју не постоји званичан админнистративни прелаз, док се њихове куће и имања налазе се са обе стране “ административне линије”.

Од доласка међународне заједнице на Косово и Метохију у Медраговцу је остало да живи десетак мештана, а највећи проблем настаје што косовске власти пут до уласка у село из правца Медвеђе, сматрају илегалним.

„Дешавало се да нас полиција са Косова, управо зато што има свој план административног разграничења, ухапси и кад кренемо на гробље, пошто смо, наводно, илегално прешли административну линију“,  причају мештани села на тромеђи три општине.

Срби из села у близини административне линије се питају и како то да Косовска полиција и власти нису ажурне када је у питању илегална сеча шуме у коју су укључени Албанци из села са косовксе стране, који неометано прелазе административни линију, илегално секу и краду шуму српских домаћина.