Наставак седнице Скупштине Косова сутра, без коалиције Пан

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

И поред неслагања коалиције ПАН, окупљене око Рамуша Харадинаја, председавајући Скупштине, најстарији посланик Адем Микуловци, ипак је за сутра заказао наставак конститутивне седнице Скупштине Косова. Председник Српске листе Горан Ракић, истакао је данас после консултативног састанка да српски посланици неће учествовати у сукобу албанских политичких партија и да неће бити кочница у избору председника и председништва Парламента Косова.

„Српска листа неће блокирати избор председника и председништва Косова, неће се мешати у сукоб између албанских политичких партија, а о избору премијера и чланова владе, тек ће преговарати“, рекао је председник Српске листе Горан Ракић, после завршеног консултативног састанка представника парламентарих партија у Скупштини Косова.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Паљ Љекај

Представници парламентарних политичких партија нису се данас договорили око датума наставка конститутивне седнице, на којој ће једина тачка дневног реда бити избор председника и чланова председништва Скупштине Косова. Чланови коалиције Пан, Самоопредељења и колације окупљене око Демократског савеза Косова, међусобно су се оптуживали за блокаду косовских институција. Док је Паљ Љекај, члан Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, која је чланица коалиције ПАН, оптужио Самоопредељење и Демократски савез Косова да блокирају конституисање скупштине и раде без сагласности свих парламетарних странака, Кораб Сејдиу, члан Алијансе за ново Косово, тврди супротно.

“Формирање институција блокира коалиција ПАН и они су једина адреса. Тачно је да они имају ексклузивно право да предложе кандидата за председника, али немају право да нас приморавају да гласамо за кандидата кога они желе и за кога није гласао народ”, рекао је Сејдиу.

Сутрашњем наставку конститутивне седнице Скупштине Косова, како је најављено, неће присуствовати представници коалиције ПАН, што значи даљу блокаду, јер ова коалиција једино има право да предложи кандидата за председника кососвког парламента. Енвер Хоџај, потпредседник Демократске партије Косова, потврдио је данас да је њихов једини кандидат за председника Парламента Косова, Кадри Весељи, чему се противе остале странке.

Анђелка Ћуп