Nastavak sednice Skupštine Kosova sutra, bez koalicije Pan

Foto M. Marković; GračanicaOnlajn: Skupština Kosova

I pored neslaganja koalicije PAN, okupljene oko Ramuša Haradinaja, predsedavajući Skupštine, najstariji poslanik Adem Mikulovci, ipak je za sutra zakazao nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova. Predsednik Srpske liste Goran Rakić, istakao je danas posle konsultativnog sastanka da srpski poslanici neće učestvovati u sukobu albanskih političkih partija i da neće biti kočnica u izboru predsednika i predsedništva Parlamenta Kosova.

„Srpska lista neće blokirati izbor predsednika i predsedništva Kosova, neće se mešati u sukob između albanskih političkih partija, a o izboru premijera i članova vlade, tek će pregovarati“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, posle završenog konsultativnog sastanka predstavnika parlamentarih partija u Skupštini Kosova.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Palj Ljekaj

Predstavnici parlamentarnih političkih partija nisu se danas dogovorili oko datuma nastavka konstitutivne sednice, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor predsednika i članova predsedništva Skupštine Kosova. Članovi koalicije Pan, Samoopredeljenja i kolacije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova, međusobno su se optuživali za blokadu kosovskih institucija. Dok je Palj Ljekaj, član Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koja je članica koalicije PAN, optužio Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova da blokiraju konstituisanje skupštine i rade bez saglasnosti svih parlametarnih stranaka, Korab Sejdiu, član Alijanse za novo Kosovo, tvrdi suprotno.

“Formiranje institucija blokira koalicija PAN i oni su jedina adresa. Tačno je da oni imaju ekskluzivno pravo da predlože kandidata za predsednika, ali nemaju pravo da nas primoravaju da glasamo za kandidata koga oni žele i za koga nije glasao narod”, rekao je Sejdiu.

Sutrašnjem nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, kako je najavljeno, neće prisustvovati predstavnici koalicije PAN, što znači dalju blokadu, jer ova koalicija jedino ima pravo da predloži kandidata za predsednika kososvkog parlamenta. Enver Hodžaj, potpredsednik Demokratske partije Kosova, potvrdio je danas da je njihov jedini kandidat za predsednika Parlamenta Kosova, Kadri Veselji, čemu se protive ostale stranke.

Anđelka Ćup