Zlatne ruke Kosovke devojke

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Zlatne ruke Kosovke devojke

Manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“, u organizaciji Udruženja poslovnih žena „Avenija“, održana je u Lapljem Selu, na dan kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Svetoj Petki. Na štandovima su bili izloženi ručni radovi i tradicionalna jela iz svih krajeva Kosova, ali i iz Raške, Kupinova, Pećinaca, Bitolja, Skoplja, Kuršumlije i Velesa. Manifestaciju su, između ostalih, pomogli: Dom kulture Gračanica, Opština Gračanica i Kancelarija za zajednice Vlade Kosova.

„Neka nam današnja Sveta Petka pomogne da se naša dva naroda vole i poštuju, da se što češće viđamo u dobru, da otpočne saradnja između vašeg sela i našeg velikog grada“, poručila je predsednica Udruženja žena opštine Bitolj, Svetlana Petkovska sa manifestacije „Zlatne ruke Kosovke devojke“, održane u Lapljem Selu. Žene iz Makedonije, iz Bitolja, Skoplja i Velesa, bile su gošće članica „Avenije“, ali i meštana opštine Gračanica, koji tradicionalno rado dočekuju dobronamerne goste.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Gordana Đorić

Predsednica Udruženja „Avenija“, Gordana Đorić, vesela i raspoložena, kako to i dolikuje srpskoj domaćici, zahvalila se svima koji su pomogli da ovogodišnji dan Svete Petke bude za pamćenje.

„U okviru manifestacije, pripremili smo divan kulturno-zabavni program . Možete da prošetate i pogledate na štandovima naše učesnice koje su došle iz Makedonije, Vojvodine, uže Srbije, centralnog dela Kosova i Metohije , kao i iz Gnjilana, Štrpca i Raniluga. Danas ćete imati priliku da vidite i deo naše tradicije, videćete jednu lepezu igara sa prostora Kosova i Metohije, videćete lepotu naših vezova, tkanica i sve ono što čini našu tradiciju i naše običaje, istakla je Gordana na otvaranju, naglasivši da je ovo manifestacija svih meštana koji žive na ovim prostorima

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Zlatne ruke Kosovke devojke

Posebno zadovoljne, srećne i raspevane, bile su gošće iz Pećinaca i Kupinova, koje su prvi put na Kosovu. Žene iz Udruženja „Majka Angelina“ iz Kupinova, oduševljene su postojbinom srpske tradicije i kulture, ali i gostoprimstvom.

„Srećne smo i zadovoljne što smo danas ovde i nadamo se da će ova maniifestacija da protekne u najboljem redu. Bile smo skeptične jer idemo prvi put na Kosovo, ali sada postoji samo jedna reč, a to je oduševljenje“, rekla nam je Vesna Radanov iz Kupinova, pokazujući vezene i heklane motive žena iz Srema.

Na bini ispred Doma kulture u Lapljem Selu, smenjivala su se kulturno – umetnička društva iz Gotovuše, Ugljara, Gračanice, Prilužja, a posebno je zapažen nastup Etno umetničkog kluba „Čerenjski“ iz Baljevca na Ibru, u blizini Raške.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Mladost i lepotu, posebno su pokazale devojke i devojčice iz opštine Gračanica, predstavljaući modele koje su kreirale članice „Avenije“. Na nastupu bi im pozavidele i profesionalne manekenke, a modela koje su nosile, ne bi se stideli ni najbolji kreatori.

Manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“, organizovane u okviru programa „Tradicija nas je održala“, završena je nastupom estradne umetnice Snežane Đerdan, a učesnice su sa domaćinima, obišle manastire Gračanica, Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija, bisere srpske kulturne baštine pod zaštitom UNESK-a.

Anđelka Ćup