Златне руке Косовке девојке

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Златне руке Косовке девојке

Манифестација „Златне руке Косовке девојке“, у организацији Удружења пословних жена „Авенија“, одржана је у Лапљем Селу, на дан када Српска православна црква и њени верници славе празник посвећен Светој Петки. На штандовима су били изложени ручни радови и традиционална јела из свих крајева Косова, али и из Рашке, Купинова, Пећинаца, Битоља, Скопља, Куршумлије и Велеса. Манифестацију су, између осталих, помогли: Дом културе Грачаница, Општина Грачаница и Канцеларија за заједнице Владе Косова.

„Нека нам данашња Света Петка помогне да се наша два народа воле и поштују, да се што чешће виђамо у добру, да отпочне сарадња између вашег села и нашег великог града“, поручила је председница Удружења жена општине Битољ, Светлана Петковска са манифестације „Златне руке Косовке девојке“, одржане у Лапљем Селу. Жене из Македоније, из Битоља, Скопља и Велеса, биле су гошће чланица „Авеније“, али и мештана општине Грачаница, који традиционално радо дочекују добронамерне госте.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Гордана Ђорић

Председница Удружења „Авенија“, Гордана Ђорић, весела и расположена, како то и доликује српској домаћици, захвалила се свима који су помогли да овогодишњи дан Свете Петке буде за памћење.

„У оквиру манифестације, припремили смо диван културно-забавни програм . Можете да прошетате и погледате на штандовима наше учеснице које су дошле из Македоније, Војводине, уже Србије, централног дела Косова и Метохије , као и из Гњилана, Штрпца и Ранилуга. Данас ћете имати прилику да видите и део наше традиције, видећете једну лепезу игара са простора Косова и Метохије, видећете лепоту наших везова, тканица и све оно што чини нашу традицију и наше обичаје, истакла је Гордана на отварању, нагласивши да је ово манифестација свих мештана који живе на овим просторима

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Златне руке Косовке девојке

Посебно задовољне, срећне и распеване, биле су гошће из Пећинаца и Купинова, које су први пут на Косову. Жене из Удружења „Мајка Ангелина“ из Купинова, одушевљене су постојбином српске традиције и културе, али и гостопримством.

„Срећне смо и задовољне што смо данас овде и надамо се да ће ова маниифестација да протекне у најбољем реду. Биле смо скептичне јер идемо први пут на Косово, али сада постоји само једна реч, а то је одушевљење“, рекла нам је Весна Раданов из Купинова, показујући везене и хеклане мотиве жена из Срема.

На бини испред Дома културе у Лапљем Селу, смењивала су се културно – уметничка друштва из Готовуше, Угљара, Грачанице, Прилужја, а посебно је запажен наступ Етно уметничког клуба „Черењски“ из Баљевца на Ибру, у близини Рашке.

This slideshow requires JavaScript.

Младост и лепоту, посебно су показале девојке и девојчице из општине Грачаница, представљаући моделе које су креирале чланице „Авеније“. На наступу би им позавиделе и професионалне манекенке, а модела које су носиле, не би се стидели ни најбољи креатори.

Манифестација „Златне руке Косовке девојке“, организоване у оквиру програма „Традиција нас је одржала“, завршена је наступом естрадне уметнице Снежане Ђердан, а учеснице су са домаћинима, обишле манастире Грачаница, Високи Дечани и Пећка Патријаршија, бисере српске културне баштине под заштитом УНЕСК-а.

Анђелка Ћуп