Građanska inicijativa SDP učestvuje na lokalnim kosovskim izborima

Wikimedia Commons: Oliver Ivanović

Lider Građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će politička opcija na čijem je čelu, u oktobru učestvovati na lokalnim izborima u sve četiri opštine na severu Kosova, kao i u nekoliko opština, južno od Ibra.

Ivanović je rekao da još uvek ne zna ko je učestvovao u paljenju njegovog automobila, ali da se nada da će počinioci ipak biti pronađeni jer se za slučaj zainteresovala međunarodna zajednica. Oliver Ivanović i dr Dragiša Milović, čiji je automobil takođe zapaljen u Zvečanu, misle da su razlozi za paljevinu njihovih automobila, isključivo politički.

“Ovo što se desilo s našim automobilima je poruka, ali ne poruka samo nama, već svima koji dižu glas protiv glavne političke struje. Koristim ovu priliku da kažem da će se SDP prijaviti za učešće na izborima u sve četiri opštine na severu, ali i u više opština južno od Ibra. Mi se za to ozbiljno pripremamo i ja očekujem da ćemo imati bolje rezultate nego prošli put”, rekao je Ivanović, ne želeći da kaže imena kandidata za gradonačelnike i odbornike, zbog, kako je rekao, mogućih pritisaka na te ljude.”

Dr. Dragiša Milović je na zajedničkoj konferenciji potvrdio da će se kandidovati za gradonačelnika opštine Zvečan.

“Ja ću se kandidovati za gradonačelnika Zvečana ispred široke građanske koalicije. Zvečan jednom mora da postane mirno i uređeno mesto, bez droge i grafita poput “Zvečan – Kolumbija”…Evidentno je da na severu Kosova neko pokušava da nasilje proglasi legitimnim sredstvom u političkoj borbi. Mi to nećemo dozvoliti”, podvukao je Milović, podsećajući da je i njegova ćerka, pre nekoliko dana, verbalno napadnuta u Zvečanu.

Pokretanje tužbe protiv opština Zvečan i Severna Mitrovica, zbog paljevine automobila Ivanovića i Milovića, najavio je advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić. On je istovremeno rekao da će podneti krivične prijave protiv svih koji budu vršili pritiske na kandidate i glasače na predstojećim izborima.

“Uticanje na volju birača je kažnjivo, kao i pretnje, povlastice i masovno dovođenje glasača na biračko mesto. To više nećemo tolerisati i borićemo se da tome stanemo na kraj”, zaključio je Vlajić.

Oliver Ivanović je na kraju pozvao sve medije da više obrate pažnju na one koji drugačije misle i da svim političkim subjektima, posebno u predizbornom procesu posvete isto vremena, a da Nezavisna komisija za medije sankcioniše sve koji to ne rade.

Anđelka Ćup

Save