Грађанска иницијатива СДП учествује на локалним косовским изборима

Wikimedia Commons: Оливер Ивановић

Лидер Грађанске иницијативе СДП, Оливер Ивановић, најавио је на данашњој конференцији за новинаре да ће политичка опција на чијем је челу, у октобру учествовати на локалним изборима у све четири општине на северу Косова, као и у неколико општина, јужно од Ибра.

Ивановић је рекао да још увек не зна ко је учествовао у паљењу његовог аутомобила, али да се нада да ће починиоци ипак бити пронађени јер се за случај заинтересовала међународна заједница. Оливер Ивановић и др Драгиша Миловић, чији је аутомобил такође запаљен у Звечану, мисле да су разлози за паљевину њихових аутомобила, искључиво политички.

“Ово што се десило с нашим аутомобилима је порука, али не порука само нама, већ свима који дижу глас против главне политичке струје. Користим ову прилику да кажем да ће се СДП пријавити за учешће на изборима у све четири општине на северу, али и у више општина јужно од Ибра. Ми се за то озбиљно припремамо и ја очекујем да ћемо имати боље резултате него прошли пут”, рекао је Ивановић, не желећи да каже имена кандидата за градоначелнике и одборнике, због, како је рекао, могућих притисака на те људе.”

Др. Драгиша Миловић је на заједничкој конференцији потврдио да ће се кандидовати за градоначелника општине Звечан.

“Ја ћу се кандидовати за градоначелника Звечана испред широке грађанске коалиције. Звечан једном мора да постане мирно и уређено место, без дроге и графита попут “Звечан – Колумбија”…Евидентно је да на северу Косова неко покушава да насиље прогласи легитимним средством у политичкој борби. Ми то нећемо дозволити”, подвукао је Миловић, подсећајући да је и његова ћерка, пре неколико дана, вербално нападнута у Звечану.

Покретање тужбе против општина Звечан и Северна Митровица, због паљевине аутомобила Ивановића и Миловића, најавио је адвокат Оливера Ивановића, Небојша Влајић. Он је истовремено рекао да ће поднети кривичне пријаве против свих који буду вршили притиске на кандидате и гласаче на предстојећим изборима.

“Утицање на вољу бирача је кажњиво, као и претње, повластице и масовно довођење гласача на бирачко место. То више нећемо толерисати и борићемо се да томе станемо на крај”, закључио је Влајић.

Оливер Ивановић је на крају позвао све медије да више обрате пажњу на оне који другачије мисле и да свим политичким субјектима, посебно у предизборном процесу посвете исто времена, а да Независна комисија за медије санкционише све који то не раде.

Анђелка Ћуп

Save