Konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova se ne nazire kraj; R. Haradinaj: Imaćemo institucije sledeće nedelje

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Skupština Kosova

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova prekinuta je danas jer se u sali nisu pojavili poslanici koalicije PAN, koja jedina ima pravo da predloži kandidata za predsednika parlamenta, a izbor predsednika je bila jedina tačka dnevnog reda. Nezvanično saznajemo da će stranka Bedžeta Pacolija, ukoliko se za deset dana ne odblokiraju kosovske institucije, podržati Kadrija Veseljija, kandidata koalicije PAN za predsednika Skupštine. Ramuš Haradinaj kaže da će sledeće nedelje građani Kosova imati institucije.

Mediji na albanskom, posle dvočasovnog sastanka Bedžeta Pacolija i Ramuša Haradinaja, objavili su sinoć da je Pacoli dao rok svojim dosadašnjim koalicionim partnerima da iznesu svoj predlog kako bi se formirale kosovske institucije, inače će on i poslanici iz partije na čijem je čelu dati podršku kandidatu koalicije PAN, Kadriju Veseljiju. Arben Gaši, poslanik Dmokratskog saveza Kosova je u izjavi medijima rekao da je i DSK (LDK) takođe za što hitnije pronalaženje prihvatljivog rešenja i deblokadu Skupštine Kosova.

„Trenutno su ovde različiti pogledi na političku situaciju, ali ja vam tvrdim da postoji sloga u našoj koaliciji, Demokratski savez Kosova i Alijansa za novo Kosovo. Takođe, postoji volja naše koalicije da se nađe prihvatljivo rešenje. Gospodin Pacoli je dao ideju kako da se za 10 dana nađe rešenje za izlaz iz političke krize i ponavljam, postoji jaka volja i naše stranke i naše koalicije da se što pre, i pre roka od deset dana, izađe iz ove situacije“, rekao je Gaši.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Arben Gaši

Inače, na današnjoj sednici Skupštine Kosova, osim poslanika koalicije PAN, nisu prisustvovali ni poslanici Srpske liste, ali i drugih stranaka koje okupljaju manjine. Danuš Ademi, poslanik Demokratske stranke Aškalija Kosova kaže za naš portal da će koalicija 6+, u kojoj su Bošnjaci, Turci i Aškalije, podržati Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine i Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

„Mi smo obećali podršku koaliciji koju predvodi Ramuš Haradinaj i zato danas nismo bili na sednici Skupštine. Nadam se da će se kosovske institucije vrlo brzo formirati“, rekao je Ademi, dodavši da očekuje podršku stranke Bedžeta Pacolija kandidatima koalicije PAN, kako za predsednika Skupštine, tako i za premijera.


Ramuš Haradinaj nije danas želeo pred naše kamere, ali je kratko rekao za portal GračanicaOnlajn, da će Kosovo da izađe iz političke blokade sledeće nedelje.

Anđelka Ćup