Ubice dece u Goraždevcu, posle četrnaest godina na slobodi

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Spomenik ubijenim dečacima i nastradalima 1999 godine

Na današnji dan, pre 14 godina, na reci Bistrici, u Goraždevcu, ubijeni su devetnaestogodišnji Ivan Jovović i Pantelija Dakić, koji je imao samo 13 godina. Ubice su i dalje nepoznate, a Euleks je obustavio istragu zbog nedostatka dokaza. Parstos ubijenim dečacima, služio je arhimandrit Sava Janjić.

Četrnaest godina posle, ne zna se ko je pucao u srpsku mladost, u decu koja su se kupala na reci Bistrici, u blizini svojih kuća. Roditelji ubijenih, Pantelije Dakića i Ivana Jovovića, kao i preživeli Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić , Marko Bogićević i Dragana Srbljak, razočarani su odlukom Euleksa da obustavi istragu, ali i postupcima pojedinih političara u Srbiji i na Kosovu, koji ovaj događaj u Goraždevcu koriste, kako su nam rekli, za prikupljanje političkih poena.

“Dođu ovde da se slikaju, a deca nam odoše iz Goraždevca. Moji su otišli jer posla nema, a političari ne obraćaju pažnju na one kojima je pomoć potrebna. Dođu, slikaju se i odu”, kaže nam majka Dragane Srbljak, jedne od ranjenih tog kobnog 13. avgusta 2003. godine.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: majka i brat Ivana Jovovića

Roditelji Ivana Jovovića nisu hteli pred kameru.

“Tuga je ista kao pre četrnaest godina. Nemamo više šta da kažemo. Sve smo rekli”, dodaje Ivanov otac Miloš, dok nemo posmatra svoju suprugu koja miluje sliku svog pokojnog sina na spomeniku, nemajući više snage ni za suze, ni za priču.

Preživeli Đorđe Ugrenović, posle dugog ubeđivanja, pristaje da priča. Drhtavim glasom govori da i danas čuje pucnje sa Bistrice. Nikada ih neće zaboraviti, kaže.

Foto M. Marković; GračanicaOnlajn: Đorđe Ugrenović

“I posle ovoliko godina se osećam isto, uzbuđen sam i čini mi se, još sam uplašen. Ne znam šta da vam još kažem, ali to je bio strašan događaj, rafali su mi još u sećanju i nema noći i dana da ih se ne setim. To ne može da se zaboravi, to je u meni zapečaćeno dok sam živ”, drhtavim glasom priča Đorđe, naglasivši da ne očekuje da će se ikada saznati ko je pucao na mlade Srbe dok su se kupali u Bistrici.

Parstos Panti i Ivanu, u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu, služio je arhimandrit Sava Janjić, koji je pozvao meštane Goraždevca da i pored bolne prošlosti ostanu na svojim ognjištima.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Parstos ubijenim dečacima

“Naša država, a i naša crkva, koje su vekovima zajedno radile i zajedno utemeljile naše predanje, još od vremena Nemanjića pa do danas, ne zaboravljaju ni stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. I danas ostajemo u zajedničkim naporima da učinimo sve kako bi ljudi koji su ostali ovde, živeli bolje i sigurnije, kako bi se svi oni koji žele da se vrate, vratili i kako bi im bili pruženi uslovi da normalno žive. Borimo se zajedno i kako bi istina o strašnim zločinima koji su počinjeni i koji su ostali nekažnjeni, od 1999. godine do danas, konačno došla pred lice pravde” poručio je otac Sava uz poruku Srbima sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoja imanja i ne odlaze sa svojih ognjišta.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, obećao je da država Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti svoje žrtve.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Marko Đurić i arhimandrit Sava Janjić

“Srbija ne zaboravlja mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u prethodnim decenijama bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti uspeo i zato na današnji dan pominjemo ne samo Pantu, Ivana i sve ove mladiće čija su imena izgravirana na ovom tragičnom spomeniku koji se nalazi u jezgru najveće preostale srpske enklave u Metohiji, već se sećamo i desetina hiljada drugih koji su stradali, samo zato što su srpske nacionalnosti, bilo da su ubijeni na svojim kućnim pragovima, bilo da su proterani sa svojih ognjišta”, rekao je Đurić, naglasivši da ne možemo govoriti o demokratiji i ljudskim pravama, sve dok ljudski život ništa ne vredi i “dok se god ne znaju ili navodno ne znaju imena onih koji su odgovorni za najstrašniju etničku mržnju i progon na ovim prostorima”.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Za zločin u Goraždevcu, u kome su takođe teško ranjeni i Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić , Marko Bogićević i Dragana Srbljak još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza zatvorio istrgu.

U Goraždevcu je do 1999. godine živelo preko 1000 Srba, a danas ih je ostalo nešto više od 600.

Anđelka Ćup

Save