После литургије у Мушутишту, ухапшен расељени Србин

Мушутиште

На повратку из Мушутишта, где су расељени Срби обележили храмовну славу и пресекли славски колач, специјалци Косовске полиције ухапсили Богдана Митровића (74), расељеног из села Сопине. Митровић је члан радне групе за међуетнички дијалог са Албанцима и претходних година редовно је долазио у Суву Реку на разговоре са локалним Албанцима како би допринео повртаку расељених Срба и до сада није било никакве оптужнице.

Поводом Успења Пресвете Богоридице, литургију на рушевинама цркве Богородице Одигитрије у Мушутишту, подигнуте 1315., а порушене 1999.године, служио је архимандрит Иларион.

Педесетак расељених Срба ове године нису имали проблем да дођу у родно село, али је зато при повратку, на изласку из Суве Реке, ухапшен Богдан Митровић.

This slideshow requires JavaScript.

„Богдана су извели из аутобуса недалеко од Суве Реке, на уласку на ауто-пут, а више од тридесетак полицијаца је учествовало у његовом хапшењу. Богдан који је у аутобусу био са супругом, кћеркама, сином, зетом и унуком, није пружао отпор при хапшењу јер је свестан да није крив ни за шта“, рекао нам је Милан Михајловић, вођа групе расељнеих Срба која је у недељу из више средина у централној Србији кренула пут Мушутишта да обележе храмовну славу на темељима порушене цркве Успења Пресвете Богородице. И док објашњава да су и после хапшења морали да наставе пут због полицијске пратње, Милан истиче да је Богдановој супрузи Момирки позлило и да нису могли да позову хитну помоћ јер је Косовска полиција инсистирала да се њихов аутобус не задржава због пратње.

У Мушутишту је до 1999 године живело око 1000 Срба, али се повратку расељених, који су изразили жељу да се врате противе локални Албанци. Све српске куће у селу су порушене или узурпиране, а узурпирана је и обрадива земља која је припадала Србима.


Приликом хапшења, косовски полицијаци који су ухапсили Митровића, показали су налог тужиоца за хапшење, а под образложењем да је оптужен за наводне ратне злочине.

„Пресретање аутобуса од стране више десетина полицајаца и хапшење једног од расељених, само указује да је читава акција била испланирана и да Албанци на све начине настоје да спрече повратак расељених Срба“, додао је Милан Михајловић,представник расељених из Мушутишта.


Анђелка Ћуп