Posle liturgije u Mušutištu, uhapšen raseljeni Srbin

Мушутиште

Мушутиште

Na povratku iz Mušutišta, gde su raseljeni Srbi obeležili hramovnu slavu i presekli slavski kolač, specijalci Kosovske policije uhapsili Bogdana Mitrovića (74), raseljenog iz sela Sopine. Mitrović je član radne grupe za međuetnički dijalog sa Albancima i prethodnih godina redovno je dolazio u Suvu Reku na razgovore sa lokalnim Albancima kako bi doprineo povrtaku raseljenih Srba i do sada nije bilo nikakve optužnice.

Povodom Uspenja Presvete Bogoridice, liturgiju na ruševinama crkve Bogorodice Odigitrije u Mušutištu, podignute 1315., a porušene 1999.godine, služio je arhimandrit Ilarion.

Pedesetak raseljenih Srba ove godine nisu imali problem da dođu u rodno selo, ali je zato pri povratku, na izlasku iz Suve Reke, uhapšen Bogdan Mitrović.

This slideshow requires JavaScript.

„Bogdana su izveli iz autobusa nedaleko od Suve Reke, na ulasku na auto-put, a više od tridesetak policijaca je učestvovalo u njegovom hapšenju. Bogdan koji je u autobusu bio sa suprugom, kćerkama, sinom, zetom i unukom, nije pružao otpor pri hapšenju jer je svestan da nije kriv ni za šta“, rekao nam je Milan Mihajlović, vođa grupe raseljneih Srba koja je u nedelju iz više sredina u centralnoj Srbiji krenula put Mušutišta da obeleže hramovnu slavu na temeljima porušene crkve Uspenja Presvete Bogorodice. I dok objašnjava da su i posle hapšenja morali da nastave put zbog policijske pratnje, Milan ističe da je Bogdanovoj supruzi Momirki pozlilo i da nisu mogli da pozovu hitnu pomoć jer je Kosovska policija insistirala da se njihov autobus ne zadržava zbog pratnje.

U Mušutištu je do 1999 godine živelo oko 1000 Srba, ali se povratku raseljenih, koji su izrazili želju da se vrate protive lokalni Albanci. Sve srpske kuće u selu su porušene ili uzurpirane, a uzurpirana je i obradiva zemlja koja je pripadala Srbima.


Prilikom hapšenja, kosovski policijaci koji su uhapsili Mitrovića, pokazali su nalog tužioca za hapšenje, a pod obrazloženjem da je optužen za navodne ratne zločine.

„Presretanje autobusa od strane više desetina policajaca i hapšenje jednog od raseljenih, samo ukazuje da je čitava akcija bila isplanirana i da Albanci na sve načine nastoje da spreče povratak raseljenih Srba“, dodao je Milan Mihajlović,predstavnik raseljenih iz Mušutišta.


Anđelka Ćup