Nenad Rikalo odbacio optužbe protiv sebe i svoje porodice

Foto ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja: Nenad Rikalo

Nenad Rikalo, novopostavljeni ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, negirao je sve optužbe koje su protiv njega i njegove porodice izneli pojedinci i pojedini mediji koji izveštavaju na albanskom. Cilj napada i optužbi je, kako je naveo Rikalo u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede na albanskom jeziku, jeste da diskredituju njega, Srpsku listu i novoformiranu Vladu Kosova.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede samo na albanskom jeziku, Rikalo za sebe tvrdi da je je „ličnost koja je dokazana angažovanjem za pomirenje među zajednicama i multietničko društvo, ali i da razume ratne rane svih na Kosovu.

„Ni u jednom trenutku nisam imao ničeg lošeg ni sa jednim kosovskim Albancem. Do 1999. godine, igrao sam košarku, studirao i vodio miran život u Prištini. Nisam se svađao, niti ulazio u sukobe ni sa jednim komšijom. Sada vidim da se nekima od njih nisam sviđao, ali verujem da sam sa većinom imao odnose poštovanja“, piše u saopštenju, koje smo preveli sa albanskog jezika.

„Možda to javnost ne zna, ali sam četiri godine bio član borda direktora SOROŠ-a, zajedno sa Špendom Ahmetijem i Iljirom Dedom, a 2003. godine sam sa Aljbinom Kurtijem učestvovao u osnivanju KAN-a. Tada smo radili na stvaranju strategije nenasilnog rata, za bolji život i pomirenje među narodima Kosova“, dodaje se u saopštenju novog ministra poljoprivrede.

Rikalo je od 2001. do 2003. godine bio zaposlen u Ministarstvu kulture, omladine i sporta, a od 2003. godine aktivno je radio u civilnom sektoru na pomirenju zajednica i razvoju društva, piše u izjavi ministra Rikala, u kojoj on takođe odbacuje optužbe i protiv članova svoje porodice.

Na kraju saopštenja, Nenad Rikalo je istakao da ga lažne optužbe zlonamernih nisu uplašile.

Napominjemo da saopštenja na srpskom jeziku na sajtu Ministartva poljoprivrede, na čijem je čelu Rikalo, nije bilo.

Foto: screenshot

Anđelka Ćup