Дани пољопривредника општине Грачаница: Родило нам се у пољу, тору и обору!

Доделом награда најуспешнијим пољопривредницима и домаћици која је умесила најбољу косовску погачу, синоћ је завршена манифестација „Дани пољопривредника“ и „Погачијада“, коју је у оквиру програма „Дани општине Грачаница“ организовала Грачаничка иницијатива за одрживи развој (ГИОР).

Манифестација је отворена пуштањем шарених балона у небо, чиме је, како је рекао један од организатора Живојин Ћирковић, послата порука мира, љубави и рађања.

У галерији Дом културе у Грачаници своје производе изложили су пољопривредници наше општине, а највеће интересовање посетилаца ипак је владало за производе од меда, који су били изложени на штадну Живорада Петковића, пчелара из Ливађа.

Мед из пчелињака Живорада Петковића из Ливађа, Фото: ГрачаницаОнлајн

Породица Петковић се овим послом бави више од 20 година и данас у свом пчелињаку броји близу 100 друштава. У породичној радионици израђују и посебне кошнице са уграђеном изолацијом које су назвали еко – кошнице. Тврде да су за овај посао потребни љубав, воља, улагање, констатно усавршавање и стрпљење, а финасијска добит стиже на крају.

 Родна земља, вредне руке и косовска погача

 За разлику од прошлогодишње, жири овогодишње „Погачијаде“ чиниле су саме учеснице које су прогласилиле победницу такмичњења, оценивши изглед и укус традиционалне косовске погаче. Радмила Васић из Грачанице умесила је најбољу погачу, а председник општине Нишка Бања Дејан Јовановић јој је уручио награду, продужени викенд за две особе у Нишкој Бањи.

Такмичарке су саме оцењивале изглед и укус косовске погаче, Фото; ГрачаницаОнлајн

„Наша родна земља, косовска равница, може да роди све, али данас се на Косову увози храни у вредности од милион евра“, рекао је Живојин Ћирковић један од организатора „Дана пољопривредника општине Грачаница“.

Ћирковић каже да се многи проблеми морају решити како би пољопривреда постала примарна област развоја у нашој општини.

„Ми смо већину проблема идентификовали и предочили их локалној самоуправи, у чијим рукама је кључ за њихово решавње“, нагласио је Ћирковић.

Порука пољопривреднм произвођрачима је да је једини излаз из постојеће ситуације у удруживању у задруге или удружења што ће, верују у цивилном сектору, отворити пут за решавње нагомиланих проблема.

„Надам се да ћемо већ наредне године имати конкретне резултате удруживања и још више награђених пољопривредника и рекордера у многим областима, истакао је Ћирковић.

Пољопривредници су изложили своје производе, Фото: ГрачаницаОнлјан

Учешће у другом делу програма узели су најмађи и нешто старији чланови Ансамбла „Венац“ из Грачанице, певачка група и чланови КУД „Бранко Меденица“ из Косова Поља. У великој сали Дома културе организована је и пројекција документарног филма „Родна земља“ у продукцији „ГрачаницеОналјн“ који говори о стању и проблемима српских пољопривредних произвођача у општини Грачаница.

„Српско село и људи који га чине били су и биће најздравији слој становништва“, рекла је у поздравном говору председница Скупштине Општине Грачаница Бранкица Костић.

„Српски сељак нема времена да размишља о декадентим модерним временима, већ брине да на трпези буде довољно хлеба и соли. Наш сељак бије битку, која није као она белосветска, са пуно цифара и економске користи, његова борба се из године у годину своди на рачуницу колико је воћака засадио, колико буради напунио ракијом и вином, торова ситном и крупном стоком, амбаре хлебним житом“, колико ће тога оставити својој деци и наследницима, рекла је Костићева.

Председник општине Нишка Бања уручио је награде најбољем пољопривреднику и најбољој домаћици, Фото: ГрачаницаОнлајн

Драгомир Живић из Лапљег Села који се бави ратарством и малинар из Грачанице Марко Тодоровић, награђени су савременим пумпама за прскање са акумулатором које је донирала општина Грачаница, док је Слободан Тодоровић, пољопривредник из Грачанице освојио продужени викенд у Нишкој Бањи.

Манифестација „Дани пољопривредника“ и „Погачијада“ организује се у оквиру „Дана општине Грачаница“ и њихову организацију финансијски је помогла Општина Грачница.

Иван Миљковић