Канцеларија за заједнице Владе Косова: Мали број медија испоштовао услове конкурса

Канцеларија за заједнице Владе Косова поништила је конкурс за доделу бесповратних средстава из “фонда за подршку медијима заједница”. Доскорашњи директор ове Канцеларије Иван Томић за УНС каже није упознат са разлозима поништења, док службеници наводе да је мали број медија испоштовао све услове и да до краја ове године новог конкурса навероватније неће бити.

Канцеларија за заједнице Владе Косова објавила је 21. септембра на својој званичној интернет страници да је обуставила конкурс за доделу бесповратних средстава мањинским медијима на Косову у износу од 200.000 евра, који је расписан 11. маја ове године, не наводећи разлоге за такву одлуку.

Иван Томић, који је до именовања нове владе Рамуша Харадинаја у Приштини био директор Канцеларије за заједнице Владе Косова, рекао је за Удружење новинара Србије на Косову да није упознат са разлозима поништавања конкурса.

„Конкурс је поништио секретар Владе из мени непознатих разлога. Ја више нисам директор, тако да ћете морати неком другом да се обратите. Када је реч о комисији и њу је састављао секретар и наша канцеларија је имала само 2 од 5 чланова. Стандардна пракса од почетка мог мандата“, рекао је Томић у изјави за УНС.

Службеници у Канцеларији за заједнице Владе Косова одлуку о поништењу конкурса образлажу тиме да већина медија која је конкурисала за грантове није доставила дозволу за рад или потврду регистрације. Они за УНС на Косову наводе да се на конкурс пријавио мали број медија, углавном телевизија, које су имале лиценцу, али да то није био довољан број како би се покрио предвиђени буџет за доделу средстава медијима из овог Фонда.

„Радна група ће приликом следећег конкурса, који по свему судећи неће бити расписан ове године, покушати да пронађе начин да се превазиђе проблем када је овај критеријум за доделу средстава у питању. То не значи да ће  он бити повучен из наредног конкурса“, казали су у Канцеларији.

Асоцијација професионалних новинара Косова (АПНК) и Удружење новинара Србије на Косову (УНС) изразили су у заједничком саопштењу објављеном 8. септембразабринутост због тајновитости поступка доделе средстава на конкурсима за медије и невладине организације које је расписала Канцеларија за заједнице у Влади Косова и затражили да јавно буду објављени сви детаљи у вези са конкурсима. АПНК и УНС на Косову подсетили су тада да је рок за пријаве истекао 25. маја, а да Канцеларија још увек није обавестила кандидате о резултатима конкурса.

Представници ова два удружења су и јуче, на трећем заједничком састанку албанских и српских новинара у јужном делу Митровице, изнели критике на рачун институција, између осталих и Канцеларија за заједнице Владе Косова, због нетранспарентног процеса у додели средстава медијима на Косову.