Јевтић поручио из Липљана: Наставићемо борбу за повратак и опстанак Срба

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Приликом обиласка мештана Липљана, заменик косовског премијера и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, обишао је и Основну школу „Браћа Аксић“ и липљанске светиње, цркву Ваведења Пресвете Богородице и цркву Светих Флоре и Лавра. Јевтић је обећао наставак подршке министарства на чијем је челу свима који су у Липљану и околним селима опстали и свима који желе да се у овај град врате. Борба за опстанак и повратак ће се наставити, нагласио је министар за повратак, са надом да ће Срби у Липљану, али и на читавом Косову опстати и да ће се расељени вратити, без обзира на покушај појединаца и понеких институција да их у томе обесхрабре.

„Ови храмови су прибежиште и уточиште, утеха и место одрастања наше деце, наше омладине и свих нас који овде живимо. Нажалост, у много нас је мањем броју него претгходних година, деценија и векова, али захваљујући благодати божјој, ови свети храмови нас чувају и теше, дарујући нам све оно што нам је потребно“, рекао је парох липљански Срђан Станковић, обраћајући се присутним мештанима Липљана и захваљујући се гостима из Министартсва за повратак и заједнице.

Српска историја и историја Српске православне цркве обавезује све Србе да чувају своје светиње, а Министартво за повратак и заједнице већ годинама ради да оне које су срушене, оскрнављене и уништене, обнови, истакао је Далибор Јевтић и поруучио:

„Ове цркве никоме нису сметња, као што никоме ни српски народ и сваки Србин на Косову и Метохији не треба да буде сметња. Не сметамо никоме, поштујемо свакога и желимо да будемо поштовани и уважавани. Што се нас тиче, желимо да са овог места данас као српски народ који живи на овим прострима, позовемо све оне, посебно све оне Србе који никада нису били на Косову, да дођу и посете ове две светиње у Липљану, да дођу и посете вас и да виде како живите, јер је то на неки начин подршка свима нама“.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Директор Основне школе „Браћа Аксић“, Братислав Ђедовић, рекао је да школа дели судбину народа, истакавши са поносом да школу тренутно похађа 135 ученика и да је после 1999. године, први пут у њу уписано 20 првака.

„Наша школа ради у отежаним уловима, немамо пуно својих средастава, односно немамо их уопште, а ослоњени смо на маеријалне трошкове Канцеларије за КиМ и Министартва просвете, тако да стварно санацију објекта и свега осталог ми не можемо да изведемо као што немамо срестава и за капиталне инвестиције без људи добре воље. Прошле школске године је урађена санација школе у Старом Грацком, а и то је помогло Министарство за повратак господина Јевтића и ту смо добили изванредне услое за живот и рад. Донирана су нам наставна средства, донирана су многа учила, обећан нам је сада и видео надзор за истурено одељење у Рабовцу, а већ смо од њих добили видео надзор и у граду Липљану и Старом Грацком. То много значи за бебедност ученика, то много значи наравно и за рад, јер када имате безбедност, имате и нормалне услове за извођење наставе“, казао је Ђедовић.

Поделивши деци школски прибор, а предшколцима играчке, министар Јевтић се захвалио Липљанцима што опстају у доста тешким условима, обећавши помоћ и подршку и убудуће.

„Важно је да се изборимо за сваког нашег човека, важно је да се поред тога што се боримо да се наши људи врате на Косово, боримо и за опстанак свих вас. Моје присуство овде данас није само да бих вам ја лично показао да нисте заборављени, већи да одавде поручимо и онима који су далеко да се врате и да их позовемо да се на Косово врате, како у Липљан, тако и свуда тамо одакле су се раселили“, рекао је Јевтић, нагласивши да се улагањем у школе, улаже у будућност.

На крају је министар за повратак и заједнице истакао да се тренутно ради на повратку 11 породица у село Доња Србица код Призрена, чији повратак ускоро очекује, а такође је поновио да се не одустаје од повратка у Мушутиште код Суве Реке и поред тога што неко покушава да Србе обесхрабри.

„Нећемоодустати, надставићемо да се боримо. Срба ће на Косову бити и Срби ће се на Косово вратити“, закључио је Далибор Јевтић.


У циљу повећања броја расељених, министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић одржао је јуче и састанке са представницима међународних мисија и организација на Косову: са амбасадором Италије на Косову Пјером Кристофором Сардијем, са шефом УНХЦР-а на Косову Нарасима Раом и са шефицом Међународе организације за миграције МОМ/ИОМ Тајмом Курт. Јевтић очекује да ће Европска унија кроз ИПА фондове издвојити значајна средства за повратак расељених Срба.

Далибор Јевтић и Пјер Кристофор Сарди

Подсећамо да се у текућој 2017. години, на Косово вратило само 305 Срба.


Анђелка Ћуп