Тужилаштво у Ђаковици одбацило пријаву за рушење спомен обележја Славују и Перенићу

Основно Тужилаштво у Ђаковици одбацило је пријаву и због недостатка доказа решило да не покреће кривични поступак против непознатих починилаца који су у мају 2016. године на путу Велика Хоча – Зочиште порушили спомен обележје несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу.

Након четвртог рушења спомен обележја Ђуру Славују и Ранку Перенићу представници Удужења новинара Србије у сарадњи са представницима општине Ораховац пријавили су случај Полицијској станици у Ораховцу. Пријава је прослеђена Основном тужилаштву у Ђаковици.

Почетком септембра ове године Тужилаштво у Ђаковици одбацило ју је, наводећи да „доказа у вези оштећења имовине нема“.

У образложењу решења наводи се да је „након процене списа предмета, тужилац 17. новембра 2016. године упутио службени налог за прикупљање доказа и чињеница полицијској станици у Ђаковици. Иста је 5.  децембра 2016. године одговорила службеним извештајем да у вези са предметом, до данас нису били у могућности да пронађу било какве сведоке или да добију било какву информацију која би помогла у решавању случаја, додајући да нису могли обезбедити снимке сигурносних камера јер место догађаја није покривено сигурносним камерама“.

Због тога је, услед недостатка доказа, кривична пријава одбачена“, пише у решењу Основног тужилаштва у које је УНС имао увид.

Одовор Тужилаштава подносиоцима пријаве достављен је на албанском језику. Одговора за остала четири случајева рушења обележја несталим новинарима Радио Приштине, међутим, још увек нема. Једну од порушених плоча представници УНС-а су предали полицији која је узела отиске прстију за утврђивање идентитета починалаца, али резултата истраге још увек нема.

Непознате особе до сада су  пет пута рушиле спомен плочу несталим новинарима Радио Приштине коју представници УНС-а и Друштва новинара Косова и Метохије постављају  на путу Велика Хоча – Зочиште.

На спомен обележју на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их“.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.