Љ. Ршумовић: Златибор, српски језик, ћирилица и Гораждевац су моја четири завичаја!

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Љубивоје Ршумовић

Песник Љубивоје Ршумовић је лауреат овогодишњих песничких сусрета „Лазар Вучковић“ који се традицонално одржавају у част младог, трагично пострадалог косовског песника.

Сусрети песника и поштовалаца поезије, ове године су почели у Гораждевцу.

„Ја сам до данас имао три завичаја, први је мој Златибор, други је мој српски језик, трећи моја ћирилица. Од данас сам одлучио да имам и четврти завичај, то је Гораждевац, златна тачка на суморној мапи Косова и Метохије“, рекао је обраћајући се публици у Грачаници творац најпеванијих, највољенијих и најпрепознатљивијих стихова за децу, Љубивоје Ршумовић.

Љубивоје Ршумовић песник који је открио шифру детета и свих чуда света, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Директор НИЈП „Панорама – Јединство“, Светозар Влаховић је подсетио да су песнички сусрети  традиција која траје готово пола века .

„За нашу кућу као организатора ове манифестације је посебна част да сусрети песника живе и настављају се. Надамо се да ће тако бити и после нас“, рекао је у поздравном обраћању Влаховић.

Песничко вече под називом „Ршум и пријатељи“ отворио је гост песник Љубивоје Ршумовић за кога је песникиња Даринка Вучинић рекла да на Космету није гост.

Даринка Вучинић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Када сам га вечерас угледала рекла сам му, Ршуме добро дошао кући, јер ово је кућа свих Срба. Овде, на Косову и Метохији, код Милутина и његове краљице“, рекла је Вучинић.

Стиховима песме „Грачаница у жицама“ посвећеној овдашњем песнику Ратку Поповићу, Ршумовић  је отворио вече поезије коју су говорили песници: Ратко Поповић, Радослав Златановић, Даринка Вучинић, Видак Масловарић, Злата Коцић (овогодишња добитница награде златни Крст Кнеза Лазара), Иван Лаловић, Радослав Стојановић, Живојин Ракочевић, Жарко Миленковић, Ранко Ђиновић, Милан Михајловић, Соња Кеча, Новица Соврлић, Миомир Мики Јовановић и други.

Жири Песничких сусрета је једногласно одлучио да награда „Лазар Вучковић“ ове године припадне песнику Љубивоју Ршумовићу. Рада Комазец, главна и одговорна уредница часописа за књижевност „Стремљења“ је Ршуму уручила награду.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Нико као Ршум није умео тако дубоко да уђе у свет детета и на тај начин открије шифру света, јер дете јесте свет и све чудо света“, наглашено је у образложењу жирија које је прочитала песникиња Даринка Вучинић.

„Једрину његовог језика и поглед на свет, песничке слике, дубину и промишљеност у поимању света, песник је вечерас најбоље исказао у својим песмама, нагласивши посебно Грачаницу у жицама, а није само Грачаница у жицама, Срби су у жицама. Ршум има нерв да нагласи проблеме који су стварни и животни, а то знају и могу само велики песници“, закључила је на крају Вучинићева.

После Грачанице, песнички караван путује за Лапље Село и Прилужје, где ће се у тамошњим школама наставити дружење песника и деце.

Иван Миљковић