Добра сарадња ОЕБС-а и Министарства за повратак и заједнице

Далибор Јевтић и Јан Брату

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, разговарао је данас са амбасадором ОЕБС-а на Косову Јан Братуом о тренутној политичкој ситуацији, процесу повратка, безбедности повратника, као и о свим другим приоритетима рада у циљу стварања бољих услова за живот невећинских народа, али и свих грађана на Косову.

„Ово су важне теме и свакао да о њима треба говорити са сваким и на сваком месту. Бољи живот Срба и осталих невећинских народа на Косову управо зависи од тема о којима сам разговоарао са мојим пријатељем, амбасадором ОЕБС-а на Косову Јан Братуом. Сложили смо се да је доста добрих закона који су усвојени у Скупштини Косова и који гарантују бољи живот, али смо се такође сложили да их треба примењивати у пракси и радити на изменама оних који и нису тако добри као што је то Закон о верификацији имовине“, казао је министар Јевтић.

Јевтић је такође рекао да у ОЕБС мисији види коректног партнера када је процес повратка у питању и да је управо са ОЕБС-ом, Министарство за заједнице и повратак покренуло један важан процес, а то је Скопски процес.

„Желимо да регионалном сарадњом решимо нека питања када је о повратку реч. Скопски процес нам омогућава управо то и добро је да наставимо рад на повратку из Црне Горе и Македоније управо преко овог процеса који се мора интензивирати“, истакао је Јевтић који је мбасадору Братуу пренео важност што бржег формирања Заједнице српских општина у циљу не само побољшања услова живота Срба на Косову, него и као важан корак у изградњи поверења које нам је преко потребно.

Током састанка оцењено је да је безбедност у повратничким срединама нешто боља, али да и даље треба радити на томе да повратници буду сигурни на својим имањима.

Министар Јевтић и амбасадор Брату су на крају састанка констатовали да добру сасрадњу између Министарства за заједнице и повратак и ОЕБС-а на Косову треба наставити и у будућем периоду.

Анђелка Ћуп