Gračanica: Prvi sneg u oktobru

Sneg u oktobru ove godine je zaista iznenadio, ali ne samo putare već i građane cetralnog Kosova, koji su jutros bili zatečeni belim prizorom.

Krupne pahulje vlažnog snega još uvek padaju i formirale su manji snežni pokrivač pri tlu. Putevi su prohodni i nema nanosa, ali se vozačima ipak savetuje opezna vožnja zbog klizavih i morkih kolovoza.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije je najavljeno da je je sneg moguć na nadmorskim visinama većim od 1.600 metara.

U Gračanici je trenutno tiho i bez vetra, pada sneg i u 7 časova je izmerena temperatrua, 1 stepen iznad nule.

PROGNOZA RHMZS

U većem delu zemlje oblačno sa kišom, samo u Bačkoj i u većem delu Banata uglavnom suvo uz kratkotrajne sunčane periode. Na višim planinama vlažan sneg a u područjima iznad 1600 m nadmorske visine stvaranje snežnog pokrivača. Obilnije padavine očekuju se na jugu i istoku, od 30 do 40 l/m² za 24 h, lokalno i više, a u zapadnim i centralnim krajevima manje, oko 20 l/m² za 12 h. Posle podne i uveče slabljenje i postepeni prestanak padavina, prvo u zapadnim i centralnim, a najkasnije u jugoistočnim delovima Srbije. Vetar umeren i jak, severni i severozapadni.