Уз јаку вољу и Божју помоћ Драган из Грачанице пешачио до Острога и назад

Фото: Приватна архива

Драган Арсић из Грачанице, синоћ се, после више од четири недеље, вратио са ходочашћа у Црној Гори, где се у манастиру Острог поклонио моштима Св. Василија. Драган је под Острог отишао пешице, опремљен само повећим руксагом у који је сместио мали шатор, нешто одеће, хране и воде за пут. Из Грачанице је кренуо 9. септембра и вратио се после готово месец дана, пошто је, за четири недеље, до манастира Светог Василија Острошког и назад, под ноге ставио више од 680 километара пута.

Јака воља и Божја рука водиле су овог тридесетседмогоишњака до циља. У два наврата је, каже, залутао јер је користио пречице и удаљио се од магистрале. Међутим, мобилни телефон, чудо модерног доба,  у таквим приликама је мајсторски одрадио свој задатак.

„ У таквим ситуацијама сам се трудио да нађем мрежу, фотографисао сам своју позицију и фотографију слао двојици мојих пријатеља, Синиши Јакшићу и Милану Јовановићу из Зубиног Потока, уз чије сам се инструкције и навигацију убрзо враћао на праву путању“, прича Драган из Грачанице, за портал ГрачаницаОнлајн.

Драган је ноћио у шатору, Фото: приватна архива

У њему је одавно, каже, тињала жеља да посети Острог и поклони се моштима великог светитеља, Василија Острошког.

„Ове године су се коначно сложиле све коцкице и мени се отворио пут“, прича Драган.

О свом кретању је информисао пратиоце на фејсбуку, Фото приватна архива

На путу до циља било је и хладних ноћи и кишних дана и жуљева на стопалима, који су настали од дугог ходања. Драган није посустајао, храбро је грабио напред, успут фотографишући сваку деоницу пута коју је поразио. Сваки пређени километар је документовао сликама које је постављао на друштвеним мрежама, а  пријатељи, родбина и велики број корисника фејсбука су из дана у дан пратили овог човека у његовом  ходочашћу.

„У многим местима су ме људи заустављали и нудили храну, преноћиште, одмор уз топлу варенику, чај или кафу. Ја сам им неизмерно захвалан на томе, трудићу се да са већином њих останем у контаку, а и сигуран сам да сам свој круг пријатеља обогатио, бар за још 30 квалитетних људи које сам на овом путу упознао“, каже Драган.

После 2 недеље хода, угледао је манастир Острог у даљини

Долазак у манастир Острог посебно је одушевио овог ходочасника.

„Када су чули за мој долазак, обезбедили су ми одмор у засебној келији како бих могао да се одморим. О мени је посебну бригу водио отац Зосим, монах из Републике Српске, који је био фасциниран мојим подвигом. Он је свим посетиоцима манастира само о томе говорио“, каже Драган.

У манастиру се поклонио моштима светитеља, одморио два дана, прикупио снагу за повратк и кренуо назад, онако, како је и пошао од куће, али, сада богатији за многа познанства и животна искуства.

Иако је посредством телефона и вибера био у контакту са породицом, Драган каже да се највише ужелео за своје три кћери и супругу, које је оставио у Грачаници.

Драган је бележио лепоте дивљине и нетакнуте природе

Овде се неће зауставити, планира нова ходочашћа на исти начин и то на Свету Гору Атонску, у Грчкој.

„Сви знамо како и колико Срби са Косова и Метохије могу да путују, и где да отпутују са пасошима Координацоне управе, али ја ћу се потрудити да набавим адекватне путне исправе и да вам се, Боже здравља, следећи пут јавим са Хиландара“, прича усхићено Драган.

Своју идеју о пешачењу до српске богомоље на Светој Гори жели да оствари већ наредне године, а потрудиће се, каже, да ову иницијативу омасови, како би се што више младих укључило у  ходочашће.

Иван Миљковић