Насер Орић ослобођен оптужби

Суд БиХ ослободио је Насера Орића оптужби за злочин против ратних заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице.

Судско веће Суда БиХ изрекло је ослобађајућу првостепену пресуду и припаднику Армије Сабахудину Мухићу. Председавајући Судског већа Шабан Максумић навео је у образложењу да су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени по све три тачке оптужнице. Ради се о убиствима ратних заробљеника Слободана Илића, Митра Савића и Милутина Милошевића, а према тачкама оптужнице они су ликвидирани у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи. У образложењу се наводи да на основу исказа заштићеног сведока оптужбе „О1“ није могла бити донета осуђујућа пресуда.

 

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица на простору бивше СФРЈ: Наставља се прича о антицивилизацијском потцењивању српских жртава.

Поводом ослобађајуће првостепене пресуде суда Босне и Херцеговине  у кривичном поступку против Насера Орића и Сабахудина  Мухића, а ради убиства тројице српских заробљеника 1992.године у  местима Залазје, Лолић и Куњевац, Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије je у саопштењу за јавност најоштирије осудила овакав поступак судства у БиХ.

Након пресуде Хашког суда 3. јула 2008. године, којом је суд Насера Орића ослободио од  одговорности за убиство српских цивила – суд Босне и Херцеговине је донео очекивану пресуду.

Насер Орић је ослобођен за убиство тројице српских заробљеника упркос чињеницама да су људи убијени и да  су постојали сведоци који су видели да је убиство починио оптужени Орић.

Чињеница да се у зони командне одговорности Насера Орића у периоду од 1992. до 1995. године десило на стотине злочина над српским цивилима за суд није значинала ништа.

Данас се Насер Орић придружио “легендарним” комадантима Анти Готовини, Рамушу Харадинају и Хашиму Тачију. Сви они су оптужени да су командовали у “храбрим” акцијама иза којих је остајало стотине лешева српских цивила и сви су ослобођени одговорности.

Породицама српских жртава је немогуће објаснити како то за  Орића, Готовину, Харадинаја и Тачија не важи правило Хашког суда о командној одговорности.

Евидентно је да се наставља прича о антицивилизацијском потцењивању српских жртава.

Позивамо институције власти у Србији да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити на дневни ред у даљој сарадњи са Хрватском, Босном и Херцеговином и Приштином.

 

Ђурић: Ослобађање Орића, тежак ударац уа право и корак уназад у процесу помирења

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је ослобађање Насера Орића лоша вест за кредибилитет институција БиХ и стабилност у региону. Пресуда донета по принципу „кадија те тужи, кадија ти суди“, јесте, према његовим речима, тежак ударац за право и корак уназад у процесу помирења у региону.

„Две деценије од окончања сукоба у бившој Југославији у појединим државама проистеклим из тог рата довољно је да имате српско име и презиме да бисте по аутоматизму били проглашени злочинцем, али се упорно избегава персонализовање кривице за страшне и масовне злочине почињене над Србима“, рекао је Ђурић.

Он је додао да ратни злочини не застаревају и да ће правда бити задовољена кад-тад, а да  Србија никада неће пристати на колективну амнестију оних који су наносили зло нашем народу, где год да су се та злодела догодила.