U Prištini Parada ponosa, pod sloganom „U ime ljubavi“

Parada ponosa

Bez incidenata, pod sloganom „U ime ljubavi“, uz podršku predstavnika pojedinih političkih partija, stranih ambasada i nevladinih organizacija, ali i kosovskog predsednika Hašima Tačija, u Prištini je prvi put održana Parada ponosa koju su organizovali pripadnici LGBT zajednice na Kosovu. Događaj je protekao bez incidenata, a obezbeđivala ga je Kosovska policija.

„Podižem svoj glas za sve one čiji se glas ne čuje i za jednaka prava svih ljudi. Na ovom svetu postoji prostor za ljubav, a ne za mržnju, međutim, nama je potrebna i humanost. Mi smo ovde da pružimo ljubav i onima koji nas ne vole i želimo samo da živimo srećno“, rekao je jedan od organizatora, pripadnik LGBT zajednice, Ljendi Mustafa.

Učesnici Parade ponosa su nosili zastave u duginim bojama, a skup su podržali i članovi LGBT zajednice iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja Evropske unije.

Parada ponosa

Među učesnicima Parade ponosa, bio je i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je svojom podrškom Paradi ponoisa izrazio, kako je rekao, institucionalnu podršku pravima svih zajednica na Kosovu.

„Kosovska država i društvo su izgrađeni na principima jednakosti i slobode za sve zajednice. Nećemo dozvoliti da bilo ko na Kosovu plaši i preti pojedincu ili grupi“, istakao je kosovski predsednik.

Anđelka Ćup