Sinoć u Gračanici: Premijera filma i koncert Garavog sokaka

Dokumentarni film „Prokleta mogućnost izbora“ autorke Biljane Gavrić iz Novog Sada premijerno je prikazan u Domu kulture u Gračanci. Ovdašanja publika je imala čast da film vidi premijerno pre nego što on bude prikazan u Beogradu, Novom Sadu i na RTS-u, rekla je u pozdravnom obraćanju autorka.   

 „Prokleta mogućnost izbora“ je dokumentarac u kome je predstavljen svakodnevni život mališana sa Kosova i Metohije i njihovih vršnjaka iz Novog Sada. Pričom ovdašnje dece, ali i statističkim podacima, Biljana Gavrić, novinar po vokaciji, napravila je paralelu između života mališana na Kosovu u Metohiji i dece u Novom Sadu.

Biljana Gavirć, autorka fima „Prokleta mogućnost izbora“.

„Ovo je samo jedan od koraka kojima želim da pokažem da ovde žive divni ljudi koji su rodili divnu, talentovanu decu i koji zaslužuju pažnju i pomoć koja im je neophodna. Možda će se i zahvaljujući ovom filmu sutra pojaviti neko ko želi da pomogne, i on će sa nama da menja stvarnost ove dece.“, rekla je Gavrićeva.

Autorka je u mnogo puta boravila na prostoru Kosova i Metohije i organizovala brojne humanitarne akcije.

„Mi smo zajedno 2013. godine prvi put došli u Gračanicu, zavoleli ljude odavde i od srca sklopili mnogobrojna prijateljstva“, rekao je najavljujući film gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Miloš Vučević, prvi čovek Novog Sada.

Vučević je naglasio da će se jačanje veza između juga i severa zemlje nastaviti.

„Gračanica je velika, možda ne prostorno, ali zbog svog duhovnog značaja i energije koju širi, ona predstavlja naš kamen temeljac, suštinu onoga što smo kao narod i svojevrsni sudar emocija“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Posle projekcije filma „Prokleta mogućnost izbora“ publici su se poklonila i deca koja su učestvovala u njemu. Gosti iz Vojvodine su učenicima škole „Kralj Milutin“ u Gračanici uručili sportsku opremu.

Novosadski pop sastav „Garavi sokak“ održalo je koncert, posle projekcije filma. Uz Baneta Krstića i članve grupe publika je zapevala stare ali i novije hitove ovog benda.

 

I.Miljković