I pored svih nedaća, Srbi opstaju u Velikoj Hoči i Orahovcu

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: ministar Dalibor Jevtić sa meštanima Velike Hoče

Prilikom posete Velikoj Hoči, potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, otvorio je danas letnju pozornicu, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo za zajednice i povratak. Jevtić je obišao i „Vinicu Petrović“, a meštanima koji su se okupili na tradicionalnoj proslavi Miholjdana poručio da će se boriti za svakog Srbina, ma gde on živeo, izrazivši zahvalnost i divljenje Srbima u Velikoj Hoči i Orahovcu, koji opstaju uprkos mnogim teškoćama.

Meštani Velike Hoče i Orahovca, kao i brojni gosti, okupili su se danas u velikom broju, tradicionalno proslavljajući Miholjdan, dan kada se po narodnom verovanju sreću leto i jesen. Na ovogodišnji Miholjdan, Srbi u ovom delu Metohiji, dobili su novu letnju pozornicu, čiju je izgradnju finansiralo Ministartsvo za zajednice i povratak. Sa nove bine letnje pozornice, ministar Dalibor Jevtić, poručio je da Srbi u Velikoj Hoči i u Orahovcu, ali i u ostalim mestima gde žive nisu, ne smeju i neće da budu zaboravljeni i ostavljeni.

„Vaša odluka da ostanete i opstanete ovde, najhrabrija je odluka, jer znamo kroz šta smo prolazili svi mi koji smo zajedno ostali na ovim prostorima. Vaša odluka da ovde opstanete i ostanete, primer je svima da uz upornost može da se postigne sve. Ono što je najveći izazov u jednom trenutku, izazov koji smo mi pobedili, jeste jasna poruka i vrlo jasan poziv svima: Vratite se na Kosovo, borićemo se zajedno! Budite uporni, ostaćemo, opstaćemo i biće nas više“, istakao je Jevtić.

Sa svojim saradnicima, zamenik kosovsog premijera, obišao je i „Vinicu Petrović“ i sa vlasnikom razgovarao o problemima koje imaju ovdašnji proizvođači, kao i o načinima boljeg plasmana proizvoda na tržite.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: ministar Dalibor Jevtić u „Vinici Petrović“

„Bili smo prisutni na sajmu vina u Beogradu, gde je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije pomogla ljudima iz Velike Hoče da proizvođači vina svoje proizvode prikažu na sajmu i na neki način učine korak više ka otvaranju mogućih tržišta. Ono što jeste dobar recept je ono što radi „Dečanska vinica“, jer se njihova vina mogu naći na mnogim mestima na Kosovu ali i u Srbiji“, rekao je Jevtić.

Ministartsvo za zajednice i povratak je zajedno sa savetom Velike Hoče, koji funkcioniše u okviru opštine Orahovac, uložilo 20 000 evra za izgradnju letnje pozornice, dok je preostalih 6000 evra uložila opština. Dalibor Jevtić je obećao meštanima Velike Hoče i Orahovca da će sve što je obećano ranije, kao što je izgradnja puta i uređenje oko letnje pozornice, ministartvo na čijem je čelu i uraditi. Pojedini projekti su prekinuti zbog nerazumevanja bivših koalicionih partnera, ali i zbog toga što je Vlada Kosova, u prošlom sazivu oduzela polovinu budžeta ovom ministarstvu. Sada su sredstva obezbeđena, kako za nastavak započetih projekata, tako i za pomoć meštanima, kako bi nastavili da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i razvojem turizma u ovom kraju, zaključio je ministar Dalibor Jevtić.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Anđelka Ćup