Симић и Мета о односима Срба и Албанаца

Славко Симић и Иљир Мета

“Потпредседник косовског парламента Славко Симић, састао се данас са председником Албаније Иљиром Метом, који борави у посети Косову и Метохији”, пише у саопштењу Српске листе, достављеном медијима.

Славко Симић је истакао кључну улогу помирења српског и албанског народа, како би се очувао мир и стабилност на западном Балкану, констатујући да два народа треба да остану осовина мира у региону.

Односи Срба и Албанаца су према Симићевим речима у успону, захваљујући пре свега добрим личним контактима председника Александра Вучића и премијера Едија Раме и њиховој политици која је заснована на рационалним премисама и опредељењу за европску будућност земаља западног Балкана.

Симић је додао да је Српска листа доследно опредељена за побољшање односа српског и албанског народа у региону, и да је то један од разлога учешћа српских политичких представника у раду централних институција у Приштини.

Потпредседник Косовског парламента је покренуо и питање положаја српског народа у Албанији, којем се, како је истакао, морају гарантовати право на језик и очување културног и националног идентитета, у складу са највишим европским стандардима, закључује се у саопштењу.

Анђелка Ћуп